روابط جنسی و صمیمیت برای افراد مبتلا به سرطان به همان اندازه ای که برای افرادی که سرطان ندارند اهمیت دارد. در واقع، نشان داده شده است که رابطه جنسی و صمیمیت به افراد کمک می کند تا با سرطان بهتر مقابله کنند و به آنها کمک می کند تا با احساسات پریشانی کنار بیایند. اما واقعیت این است که اندامهای جنسی، میل جنسی، عملکرد جنسی، رفاه و تصویر بدن فرد میتوانند تحت تأثیر درمان سرطان و خود سرطان قرار بگیرند. نحوه نشان دادن تمایلات جنسی نیز می تواند تحت تأثیر سرطان قرار گیرد. ما در کلینیک سلامت جنسی ژوآ با هدف مشاوره جنسی افراد مبتلا به سرطان کمک میکنیم که بیماران دارای سرطان با شریک زندگیشان رویکرد درستی را در پیش بگیرد.
مشکلات جنسی در این افراد اغلب به دلیل عوارض جانبی جسمی و روانی ناشی از سرطان و درمان سرطان ایجاد می شود. برخی از جراحیها و درمانها ممکن است تأثیر بسیار کمی بر تمایلات جنسی، میل جنسی و عملکرد جنسی فرد داشته باشند. برخی دیگر می توانند بر نحوه عملکرد قسمت خاصی از بدن تأثیر بگذارند، سطح هورمون ها را تغییر دهند یا به عملکرد عصبی آسیب بزنند که می تواند باعث تغییر در عملکرد جنسی فرد شود. انواع خاصی از درمان ها دارای عوارض جانبی مانند خستگی،حالت تهوع، مشکلات روده یا مثانه، درد و مشکلات پوستی یا سایر تغییرات ظاهری هستند که ممکن است باعث مشکلات جنسی شود. برخی از مشکلات رابطه جنسی در بیماران سرطانی با گذشت زمان بهتر می شوند یا از بین می روند،اما برخی طولانی مدت هستند و می توانند مادام العمر باشند. جهت مشاوره جنسی با مرکز سلامت جنسی ژوآ تماس بگیرید.
مواردی كه فرد مبتلا به سرطان باید به آن ها توجه كند
بسیار مهم است که با پزشك خود در مورد آنچه که باید انتظار داشته باشید و در مورد تغییراتی كه در زندگی جنسی شما بوجود آمده، صحبت کنید. این میتواند شامل اطلاع دادن به آنها از داروهای بدون نسخه و نسخهای، ویتامینها یا مکملهایی است که ممکن است مصرف کنید زیرا ممکن است با درمانها تداخل داشته باشند.
تصور نکنید که پزشک یا پرستار از شما در مورد این نگرانیها و سایر نگرانیهای جنسی میپرسد. بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که پزشکان،پرستاران و سایر اعضای تیم مراقبتهای بهداشتی همیشه در طول معاینات و ملاقاتهای درمانی در مورد تمایلات جنسی سؤال نمیکنند. به همین دلیل،بیماران ممکن است اطلاعات، پشتیبانی یا منابع کافی برای مقابله با احساسات و مشکلات جنسی خود را دریافت نکنند. می توانید مقاله سکس تراپی چیست را مطالعه کنید.
مطالعات همچنین نشان می دهد که بسیاری از پزشکان و پرستاران سوالات مناسبی را برای پرسیدن در مورد گرایش جنسی و هویت جنسی نمی دانند. بسیار مهم است که به تیم مراقبت از سرطان خود بگویید گرایش جنسی و هویت جنسی شما چیست.
اگر شما یک مرد یا زن ترنسجندر هستید،باید فهرستی از عمل هایی كه انجام داده اید،دارو هایی كه در گذشته مصرف كرده اید،داروهایی كه در حال حاضر مصرف میكنید را به تیم پزشكی خود بدهید. آگاه کردن پزشك خود از این اطلاعات به شما کمک می کند مراقبت شخصی مورد نیاز خود را دریافت کنید.
تا حد امکان صادق و باز باشید و سوالاتی بپرسید پزشك شما بتواند به شما کمک کند و پاسخ های درست را دریافت کنید. در حالی که ممکن است احساس خجالت کنید،به یاد داشته باشید که پزشكان شما اطلاعاتی را که به آنها میگویید محرمانه نگه می دارند.
مهمتر از همه،با شریک زندگی خود صحبت کنید. به یاد داشته باشید که صمیمیت،مراقبت و صمیمیت فیزیکی و عاطفی به اندازه هر چیز دیگری در رابطه شما ضروری و ارزشمند است.
صحبت با دیگران،مانند دوستان،اعضای خانواده و سایر بازماندگان سرطان می تواند مفید باشد. اما،مهم است که به یاد داشته باشید که همه افراد متفاوت هستند و تجربه یک فرد می تواند بسیار متفاوت از تجربه شما باشد. سرطان یا درمان همه آنها را به یک شکل تحت تأثیر قرار نمی دهد. انواع مختلف سرطان و درمان ها دارای عوارض جانبی متفاوتی هستند و نحوه واکنش بدن بسته به سایر مشکلات سلامتی نیز می تواند بهتر یا بدتر باشد.
آنچه مشاوره جنسی افراد مبتلا به سرطان باید مورد توجه قرار بگیرد
مطالعات نشان دادهاند افراد مبتلا به سرطان هنگامی كه شریک یا مراقبی دارند که میتوانند به او اعتماد کنند و صمیمی باشند، احساس رضایت بیشتری میکنند. توانایی صحبت در مورد مسائل عاطفی و مشکلات جنسی با شریک زندگی نیز می تواند به بیمار کمک کند. به عنوان مثال،مراقبان و شرکا ممکن است بتوانند به بیمار کمک کنند تا مشکلات مربوط به عزت نفس،میل جنسی و عملکرد جنسی را تشخیص دهد تا بتوانند در مورد آنها آشکارا صحبت كنند و به طور مؤثر آن ها را مدیریت كنند.
بسته به نوع مشکل، همراهی با بیمار برای درمان و معاینات نیز ممکن است ایده خوبی باشد. اگر بیمار را همراهی میكنید، آماده باشید که اطلاعات مهم را یادداشت کنید. لازم است بدانید عملکرد جنسی در زنان مبتلا به سرطان پستان یا ترس از رابطه جنسی در بیماران سرطانی تنها با مشاوره درست از متخصصین مرکز ژوآ زیر نظر دکتر محرابی می تواند به راهکارهای مناسبی برسید.
قبل از جراحی یا درمان چه باید انجام داد؟
قبل از جراحی و سایر درمانها، بیماران و شرکای آنها باید در مورد تغییرات احتمالی که ممکن است بر قسمت خاصی از بدن یا اندامهای جنسی و عملکرد جنسی تأثیر بگذارد، بدانند. صحبت كردن از قبل میتواند به دانستن اینکه چه انتظاری دارید کمک کند.
در طول درمان چه باید كرد ؟
ممکن است در طول درمان در مورد صمیمیت و فعالیت جنسی نگرانی داشته باشید یا متوجه تغییراتی شوید. این مهم است که با پزشك خود در حالی که وارد مرحله درمان می شوید صحبت کنید. یا،اگر قبل از جراحی یا درمان در مورد تمایلات جنسی صحبت نکردید،میتوانید در طول ملاقاتهای مربوط به درمان درباره آن صحبت کنید،حتی اگر پزشک یا پرستار شما آن را مطرح نکنند. اگر از انجام این کار راحت هستید،شریک زندگی خود را نیز وارد کنید. به یاد داشته باشید،اگر پزشك شما از مشکلی که دارید خبر نداشته باشد،نمی توانند به شما در مدیریت آن کمک کنند.
بعد از درمان چه باید كرد ؟
افرادی که درمان سرطان را به پایان رسانده اند ممکن است مشکلات طولانی مدت در رابطه جنسی داشته باشند و برخی از آنها ممکن است مادام العمر باشند. اینها می توانند بر روابط نیز تأثیر بگذارند. حتماً با مشاوره جنسی افراد مبتلا به سرطان به گزارش مشکلات و پرسیدن سؤالات در طول بازدیدهای بعدی ادامه دهید.
منبع:
www.cancer.org