ملال جنسیتی یا اختلال هویت جنسیتی Gender Dysphoria (آشفتگی جنسی ، ترنس ، ترنسكشوال ) احساس ناراحتی یا پریشانی است که ممکن است در افرادی رخ دهد که هویت جنسی آنها با جنسیت تعیین شده در بدو تولد یا ویژگی های فیزیکی مرتبط با جنسیت متفاوت است. این عدم ارتباط بین نحوه نگاه جامعه به شما و احساس شما از نظر جسمی و روحی می تواند باعث پریشانی، اضطراب و افسردگی شدید شود.
ملال جنسیتی در گذشته “اختلال هویت جنسیتی” نامیده می شد. اما این یک بیماری روانی نیست.
تشخیص ملال جنسی در کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)، کتابچه راهنمای منتشر شده توسط انجمن روانپزشکی آمریکا گنجانده شده است. این تشخیص برای کمک به افراد مبتلا به ملال جنسی ایجاد شد تا به مراقبت های بهداشتی لازم و درمان موثر دسترسی داشته باشند. این اصطلاح به جای هویت، بر ناراحتی به عنوان مشکل تمرکز دارد.
علائم اختلال هویت جنسیتی چیست
اگر ناراحتی مداوم یا مشکلاتی در رابطه با جنسیت تعیین شده دارید که 6 ماه یا بیشتر طول بکشد، مبتلا به ملال جنسی هستید.
در کودکان، این علائم شامل حداقل شش مورد از موارد زیر است:
1- اصرار یا تمایل شدید به جنسیتی که با جنسیتی که در بدو تولد تعیین شده بود متفاوت است.
2- تمایل به پوشیدن لباس جنسیتی که با آن هویت دارند.
3- به شدت به دوستانی از جنسیتی که با آن همذات پنداری می کنند ترجیح می دهند.
4- به شدت اسباببازیها، فعالیتها و بازیهایی را ترجیح میدهند که معمولاً با هدف جنسیتی که با آن شناسایی میشوند.
5- اولویت برای نقش های متقابل جنسیتی در حین بازی یا ساختگی.
6- امتناع از اسباببازیها، بازیها و فعالیتهای مردانه یا زنانه که با هویت جنسی آنها مطابقت ندارد.
7- بیزاری عمیق از اندام تناسلی که با آن متولد شده اند.
8- میل شدید به ویژگی های جنسی، مانند سینه ها یا آلت تناسلی، که با هویت جنسی آنها مطابقت دارد.
در نوجوانان و بزرگسالان، تشخیص حداقل به دو مورد از این ویژگی ها نیاز دارد:
1- اطمینان از اینکه جنسیت آنها با بدن فیزیکی آنها مطابقت ندارد.
2- میل شدید به خلاص شدن از شر اندام تناسلی و سایر صفات جنسی.
3- اشتیاق عمیق برای داشتن ویژگی های جنسی جنسیتی که با آن همذات پنداری می کنند.
4- تمایل شدید به اینکه با شما به عنوان یک جنسیت متفاوت رفتار شود.
5- اعتقاد عمیق به این که احساسات و واکنش های آنها برای هویت جنسیتی آنها مشخص است.
کودکان یا بزرگسالان ممکن است لباس بپوشند و خود را مانند جنسیتی که فکر می کنند نشان دهند.
ملال جنسی یک بیماری نیست. اما ناراحتی ناشی از آن ممکن است با مشکلات سلامت روانی مانند اختلالات اضطرابی، اسکیزوفرنی، افسردگی، اختلال سوء مصرف مواد، اختلالات خوردن و اقدام به خودکشی مرتبط باشد. برخی تخمین ها می گویند که از هر 10 نفر 7 نفر مبتلا به ملال جنسیتی در طول زندگی خود برخی دیگر از تشخیص های سلامت روان را خواهند داشت.
ملال جنسیتی ممکن است در دوران کودکی شروع شود و تا نوجوانی و بزرگسالی ادامه یابد. یا ممکن است دوره هایی داشته باشید که در آن دیگر ملال جنسیتی را تجربه نکنید. همچنین ممکن است در حوالی دوران بلوغ یا خیلی دیرتر در زندگی دچار ملال جنسیتی شوید.
عوارض ملال جنسیتی
ملال جنسیتی می تواند بر بسیاری از جنبه های زندگی از جمله فعالیت های روزانه تأثیر بگذارد. افرادی که ملال جنسیتی را تجربه میکنند ممکن است در مدرسه به دلیل فشار برای پوشیدن لباسی که با جنسیت آنها در بدو تولد تعیین شده یا به دلیل ترس از آزار و اذیت یا اذیت شدن، مشکل داشته باشند.
اگر ملال جنسیتی توانایی عملکرد در مدرسه یا محل کار را مختل کند، نتیجه ممکن است ترک تحصیل یا بیکاری باشد. مشکلات رابطه رایج است. اضطراب، افسردگی، خودآزاری، اختلالات خوردن، سوء مصرف مواد و سایر مشکلات ممکن است رخ دهد.
افرادی که دچار ملال جنسیتی هستند نیز اغلب تبعیض را تجربه می کنند که منجر به استرس می شود. دسترسی به خدمات بهداشتی و سلامت روان به دلیل ترس از انگ و فقدان ارائه دهندگان مراقبت با تجربه می تواند دشوار باشد.
نوجوانان و بزرگسالان مبتلا به ملال جنسیتی بدون درمان تایید کننده جنسیت ممکن است در خطر فکر کردن یا اقدام به خودکشی باشند.
تشخیص ملال جنسیتی
روان شناس شما ممکن است تشخیص ملال جنسیتی را بر اساس موارد زیر انجام دهد:
ارزیابی سلامت رفتاری روانشناس شما را ارزیابی میکند تا وجود ناهنجاری جنسیتی را تأیید کند و نحوه تأثیر پیشداوری و تبعیض به دلیل هویت جنسیتی شما (عوامل استرس اقلیت) بر سلامت روان شما را مستند کند. روان شناس شما همچنین در مورد میزان حمایت شما از خانواده، خانواده منتخب و همسالان می پرسد.
روانشناس شما ممکن است از معیارهایی برای ملال جنسیتی استفاده کند که در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) منتشر شده توسط انجمن روانپزشکی آمریکا ذکر شده است.
ملال جنسیتی با عدم انطباق ساده با رفتار نقش جنسیتی کلیشه ای متفاوت است. این شامل احساس پریشانی به دلیل تمایل شدید و فراگیر به جنسیت دیگر است.
برخی از نوجوانان ممکن است احساس ناهنجاری جنسیتی خود را به والدین خود یا روانشناسان بیان کنند. برخی دیگر ممکن است در عوض علائم اختلال خلقی، اضطراب یا افسردگی را نشان دهند. یا ممکن است مشکلات اجتماعی یا تحصیلی را تجربه کنند.
کودکان و ملال جنسیتی
کودکان از سن 2 سالگی می توانند شروع به نشان دادن رفتارهای متقابل جنسیتی کنند. همه آنها تا سنین نوجوانی یا بزرگسالی به احساس ملال جنسیتی ادامه نخواهند داد. بچههایی که عقاید قوی دارند مبنی بر اینکه جنسیت اشتباهی دارند (مانند پسری که میگوید «من یک دختر هستم») بیشتر به بزرگسالان ترنسجنسیت تبدیل میشوند.
کارشناسان به شما توصیه می کنند که از کودک خود رهبری کنید. اجازه دهید فرزندتان همان چیزی باشد که هست و اگر شما یا فرزندتان به آن نیاز دارید، از او کمک بگیرید.
اگر ملال جنسیتی از سن بلوغ گذشته باشد، مطالعات نشان می دهد که فرد جوان احتمالاً همین احساس را ادامه خواهد داد. برای آنها حس درونی جنسیت یک انتخاب نیست. این همان چیزی است که هستند و نیاز به حمایت حرفه ای و اجتماعی دارند. مقاله بایسکشوال چیست را میتوانید مطالعه کنید.
درمان پزشكی ملال جنسیتی
درمان پزشکی ملال جنسی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
هورمون درمانی، مانند هورمون درمانی زنانه یا هورمون درمانی مردانه
جراحی، مانند جراحی زنانه کردن یا جراحی مردانه برای تغییر قفسه سینه، اندام تناسلی خارجی، اندام تناسلی داخلی، ویژگی های صورت و کانتور بدن.
برخی از افراد از هورمون درمانی استفاده می کنند تا حداکثر زنانه شدن یا مردانه شدن را داشته باشند. برخی دیگر ممکن است با استفاده از هورمون ها برای به حداقل رساندن ویژگی های جنسی ثانویه، مانند سینه ها و موهای صورت، از ملال جنسیتی خلاص شوند.
درمان ها بر اساس اهداف شما و ارزیابی خطرات و مزایای استفاده از دارو است. درمان ها همچنین ممکن است بر اساس وجود هر شرایط دیگری و در نظر گرفتن مسائل اجتماعی و اقتصادی شما باشد. بسیاری از مردم همچنین دریافتند که جراحی برای از بین بردن ملال جنسیتی آنها ضروری است.
انجمن حرفه ای جهانی برای سلامت ترنس ها معیارهای زیر را برای درمان هورمونی و جراحی ملال جنسیتی ارائه می دهد:
1- ملال جنسی مداوم و مستند میباشد.
2- توانایی تصمیم گیری کاملا آگاهانه و رضایت برای درمان است.
3- سن قانونی در کشور فرد یا، اگر کمتر، پیروی از استاندارد مراقبت از کودکان و نوجوانان باشد.
4- اگر نگرانی های پزشکی یا روانی قابل توجهی وجود دارد، باید به خوبی کنترل شوند.
5- معیارهای اضافی برای برخی از روش های جراحی اعمال می شود.
ارزیابی پزشکی قبل از درمان توسط یک پزشک با تجربه و تخصص در مراقبت از ترنس قبل از درمان هورمونی و جراحی ملال جنسی انجام می شود. این می تواند به رد کردن یا رسیدگی به شرایط پزشکی که ممکن است بر این درمان ها تأثیر بگذارد کمک کند. این ارزیابی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
1- سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی
2- یک معاینه فیزیکی
3- تست های آزمایشگاهی
4- ارزیابی نیاز به غربالگری های متناسب با سن و جنس
5- شناسایی و مدیریت مصرف دخانیات و سوء مصرف مواد مخدر و الکل
6- آزمایش HIV و سایر عفونت های مقاربتی همراه با درمان در صورت لزوم
7- ارزیابی تمایل به حفظ باروری و ارجاع در صورت نیاز برای انجماد اسپرم، تخمک، جنین یا بافت تخمدان
8- مستندسازی تاریخچه رویکردهای درمانی بالقوه مضر، مانند استفاده از هورمون بدون تجویز، تزریق سیلیکون با قدرت صنعتی یا خود جراحی
درمان سلامت رفتاری برای ملال جنسی چیست
هدف این درمان بهبود رفاه روانی، کیفیت زندگی و خودشکوفایی شماست. رفتار درمانی به منظور تغییر هویت جنسی شما نیست. در عوض، درمان میتواند به شما کمک کند تا نگرانیهای جنسیتی را کشف کنید و راههایی برای کاهش ملال جنسی پیدا کنید.
هدف از درمان سلامت رفتاری این است که به شما کمک کند با نحوه بیان هویت جنسی خود احساس راحتی کنید و در روابط، تحصیل و کار موفق شوید. درمان همچنین می تواند هر گونه نگرانی دیگر در مورد سلامت روان را برطرف کند.
درمان ممکن است شامل مشاوره فردی، زوجی، خانوادگی و گروهی باشد تا به شما کمک کند:
1- هویت جنسیتی خود را کاوش و ادغام کنید
2- خودت را بپذیر
3- به تأثیرات روحی و روانی استرس ناشی از تجربه تعصب و تبعیض رسیدگی کنید
4- یک شبکه پشتیبانی بسازید
5- برنامه ای برای رسیدگی به مسائل اجتماعی و حقوقی مربوط به انتقال خود و ارتباط با عزیزان، دوستان، همکاران و سایر مخاطبین نزدیک خود تهیه کنید.
6- در بیان هویت جنسی خود راحت باشید
7- جنسیت سالم را در زمینه انتقال جنسیت کاوش کنید
8- در مورد گزینه های درمانی پزشکی خود تصمیم بگیرید
9- رفاه و کیفیت زندگی خود را افزایش دهید
ارزیابی سلامت رفتاری ممکن است قبل از دریافت درمان هورمونی و جراحی ملال جنسیتی لازم نباشد، اما میتواند نقش مهمی در تصمیمگیری در مورد گزینههای درمانی داشته باشد. شما میتوانید از مرکز سلامت جنسی ژوا برای مشاوره جنسی یاری نمایید.