Search
Close this search box.

سوزاک چیست، روش انتقال و راه درمان آن

سوزاک چیست، روش انتقال و راه درمان آن

سوزاک یک عفونت ناشی از یک باکتری مقاربتی است که هم مردان و هم زنان را مبتلا می کند. سوزاک اغلب مجرای ادرار، راست روده یا گلو را درگیر می کند. در زنان، این بیماری می تواند دهانه رحم را نیز درگیر کند. سوزاک بیشتر در طول رابطه جنسی واژینال، دهانی یا مقعدی منتشر می شود. اما نوزادان مادران مبتلا می توانند در هنگام زایمان مبتلا شوند. در نوزادان، این بیماری بیشتر چشم ها را درگیر می کند.

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC)، میزان کلی سوزاک به کمترین میزان ثبت شده تاکنون کاهش یافته است. با این حال، هنوز دومین بیماری شایع گزارش شده در ایالات متحده است.

تخمین زده میشود که تقریباً 700000 عفونت سوزاک جدید سالانه در ایالات متحده رخ می دهد که تنها حدود نیمی از آنها به گزارش می شود. تقریباً نیم درصد از افراد بین 18 تا 35 سال به عفونت سوزاک مبتلا هستند که از آن اطلاعی ندارند. سویه های جدید راحت تر پخش می شوند و حتی با آنتی بیوتیک های قوی در برابر درمان مقاومت می کنند.

عفونت سوزاک در گروه خاصی از افراد شایع تر است. بیشترین میزان عفونت گزارش شده در گروه های زیر رخ می دهد:

  • نوجوانان و جوانان
  • آفریقایی آمریکایی ها
  • مصرف کنندگان مواد مخدر

 

نشانه ها و علائم سوزاک چیست ؟

در بسیاری از موارد، عفونت سوزاک هیچ علامتی ایجاد نمی کند. علائم، با این حال، می تواند بسیاری از نقاط بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد، اما معمولا در دستگاه تناسلی ظاهر می شود. سوزاک که دستگاه تناسلی را تحت تأثیر قرار می دهد

علائم و نشانه های عفونت آن در مردان عبارتند از:

  • ادرار دردناک
  • ترشحات چرک مانند از نوک آلت تناسلی
  • درد یا تورم در یک بیضه

علائم و نشانه های عفونت سوزاک در زنان عبارتند از:

  • افزایش ترشحات واژن
  • ادرار دردناک
  • خونریزی واژینال بین دوره های قاعدگی، مانند بعد از مقاربت واژینال
  • درد شکم یا لگن
  • سوزاک در سایر نقاط بدن

این بیماری همچنین می تواند این قسمت های بدن را تحت تاثیر قرار دهد:

1-    راست روده

علائم و نشانه ها عبارتند از خارش مقعد، ترشحات چرک مانند از رکتوم، لکه های خون قرمز روشن روی دستمال توالت و فشار آوردن در حین اجابت مزاج.

1-    چشم ها

سوزاک که بر چشم شما تأثیر می گذارد می تواند باعث درد چشم، حساسیت به نور و ترشحات چرک مانند از یک یا هر دو چشم شود.

2-    گلو

علائم و نشانه های عفونت گلو ممکن است شامل گلودرد و غدد لنفاوی متورم در گردن باشد.

3-    مفاصل

اگر یک یا چند مفاصل توسط باکتری عفونی شوند (آرتریت سپتیک)، مفاصل آسیب دیده ممکن است گرم، قرمز، متورم و بسیار دردناک باشند، به خصوص در حین حرکت.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید ؟

در صورت مشاهده هر گونه علائم و نشانه های نگران کننده، مانند احساس سوزش هنگام ادرار یا ترشحات چرک مانند از آلت تناسلی، واژن یا راست روده، با پزشک خود وقت ملاقات بگیرید.

همچنین اگر همسرتان مبتلا به سوزاک تشخیص داده شده است، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید. ممکن است علائم یا علائمی که شما را وادار به مراجعه به پزشک کند، تجربه نکنید؛ اما بدون درمان، می توانید شریک زندگی خود را حتی پس از درمان سوزاک مجدداً عفونی کنید.

 

علل بوجود آورنده ی سوزاک چیست ؟

این بیماری توسط باکتری نایسریا گونوره ایجاد می شود. باکتری سوزاک اغلب در طول تماس جنسی از جمله مقاربت دهانی، مقعدی یا واژینال از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.

 

عوامل خطر آن چیست ؟

زنان کمتر از 25 سال و مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند در معرض خطر ابتلا به سوزاک هستند.

سایر عواملی که می تواند خطر شما را افزایش دهد عبارتند از:

  • داشتن یک شریک جنسی جدید
  • داشتن شریک جنسی که شرکای دیگری دارد
  • داشتن بیش از یک شریک جنسی
  • داشتن سوزاک یا سایر عفونت های مقاربتی

 

عوارض سوزاک چیست ؟

اگر این بیماری درمان نشود می تواند منجر به عوارض عمده ای شود، مانند:

·       ناباروری در زنان:

سوزاک می تواند به رحم و لوله های فالوپ گسترش یابد و باعث بیماری التهابی لگن (PID) شود. این بیماری می تواند منجر به زخم شدن لوله ها، خطر بیشتر عوارض بارداری و ناباروری شود.

·       ناباروری در مردان:

سوزاک می تواند باعث شود که یک لوله کوچک و پیچ خورده در قسمت پشتی بیضه ها که مجاری اسپرم در آن قرار دارند (اپیدیدیم) ملتهب شود (اپیدیدیمیت). اپیدیدیمیت درمان نشده می تواند منجر به ناباروری شود.

·       عفونتی که به مفاصل و سایر نواحی بدن شما سرایت می کند:

باکتری که باعث آن می شود می تواند از طریق جریان خون پخش شود و سایر قسمت های بدن از جمله مفاصل را آلوده کند. تب، بثورات، زخم های پوستی، درد مفاصل، تورم و سفتی از نتایج احتمالی هستند.

·       افزایش خطر ابتلا به HIV/AIDS:

ابتلا به سوزاک شما را مستعد ابتلا به عفونت با ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) می کند، ویروسی که منجر به ایدز می شود. افرادی که هم سوزاک و هم HIV دارند می توانند هر دو بیماری را با سهولت بیشتری به شریک زندگی خود منتقل کنند. (مطالعه بیشتر: HIV / ایدز چیست و چگونه به وجود می آید)

·       عوارض در نوزادان:

نوزادانی که در حین تولد از مادرشان به سوزاک مبتلا می شوند، ممکن است دچار کوری، زخم در پوست سر و عفونت شوند.

 

جلوگیری از سوزاک چگونه است ؟

برای کاهش خطر:

1-    در صورت داشتن رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید

پرهیز از رابطه جنسی مطمئن ترین راه برای پیشگیری از آن است. اما اگر تمایل به داشتن رابطه جنسی دارید، در هر نوع تماس جنسی از جمله رابطه جنسی مقعدی، رابطه جنسی دهانی یا واژینال از کاندوم استفاده کنید. برای مطالعه بیشتر کاندوم چیست و آیا سایز کاندوم مهم است ؟ و سکس دهانی یا اورال سکس چیست و رابطه جنسی دهانی را مطالعه کنید.

2-    تعداد شرکای جنسی خود را محدود کنید

قرار گرفتن در یک رابطه تک همسری که در آن هیچ یک از طرفین با کسی رابطه جنسی ندارند، می تواند خطر شما را کاهش دهد.

3-    مطمئن شوید که شما و همسرتان از نظر عفونت های مقاربتی آزمایش شده اید

قبل از داشتن رابطه جنسی، آزمایش دهید و نتایج خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارید.

4-    با کسی که به نظر می رسد عفونت مقاربتی دارد رابطه جنسی نداشته باشید

اگر همسرتان علائم یا علائم عفونت مقاربتی مانند سوزش در هنگام ادرار یا بثورات تناسلی یا زخم را دارد، با آن شخص رابطه جنسی نداشته باشید.

5-    غربالگری منظم را در نظر بگیرید

غربالگری سالانه برای زنان جوان فعال از نظر جنسی توصیه می شود.

برای جلوگیری از ابتلای مجدد، تا زمانی که شما و شریک جنسیتان درمان سوزاک را کامل نکرده اید و بعد از برطرف شدن علائم، از رابطه جنسی خودداری کنید.

 

نحوه تشخیص این بیماری چگونه است؟

به منظور تشخیص سوزاک، پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد. حساسیت زنان در ناحیه اندام های جنسی و ترشحات چرکی از واژن یا آلت تناسلی به همراه تعداد بالای گلبول های سفید خون و تب می تواند نشان دهنده عفونت باشد.

نمونه ای از ترشحات به آزمایشگاه ارسال می شود. آزمایشگاه نمونه را روی یک صفحه باکتری مخصوص قرار می دهد تا ببیند که آیا باکتری سوزاک رشد می کند یا خیر. این معمولا حداقل 2 روز طول می کشد تا تشخیص داده شود.

همچنین ممکن است پزشک آزمایش های تشخیصی را برای بررسی نمونه هایی از ترشحات زیر میکروسکوپ تجویز کند. اکنون اکثر بیمارستان ها و کلینیک ها دارای کیت های ادرار هستند که سوزاک را غربالگری می کنند. این تست ها به اندازه کشت های تناسلی حساس نیستند اما تست های خوبی برای غربالگری هستند.

 

داروها و درمان سوزاک چیست ؟

همه افراد مبتلا به سوزاک برای جلوگیری از پیشرفت عفونت نیاز به درمان دارند. درمان سوزاک معمولاً آنتی بیوتیک است. دریافت درمان در اسرع وقت بسیار مهم است. پزشکان ممکن است نتوانند عوارضی را که عفونت قبلا ایجاد کرده است درمان کنند.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) یک دوز 500 میلی گرمی سفتریاکسون عضلانی (روسفین) را توصیه می کند. پزشکان قبلاً سفتریاکسون را به همراه یک دوز آزیترومایسین تجویز می کردند، اما مقامات بهداشتی دستورالعمل ها را در سال 2020 تغییر دادند. این به این دلیل است که باکتری های عامل سوزاک، نایسریا گونوره، به طور فزاینده ای نسبت به آزیترومایسین مقاوم می شوند.

شرایط خاصی وجود دارد که در آن پزشک ممکن است درمان متفاوتی را توصیه کند به عنوان مثال، درمانی که شامل مصرف یک آنتی بیوتیک خوراکی است. در این مورد، بسیار مهم است که دوره کامل دارو را مصرف کنید و از اشتراک گذاری آن با دیگران خودداری کنید. مقاومت آنتی بیوتیکی درمان سوزاک را به طور فزاینده ای دشوار می کند. اگر فردی پس از چند روز هیچ بهبودی در علائم خود مشاهده نکرد، باید برای راهنمایی نزد پزشک خود مراجعه کند. آزمایشات بیشتر می تواند مشخص کند که آیا درمان موثر است یا خیر.

مهم است که در هر قرار ملاقات بعدی شرکت کنید و تا زمانی که یک متخصص مراقبت های بهداشتی بگوید که انجام این کار بی خطر است، از داشتن رابطه جنسی اجتناب کنید. اگر این بیماری در دوران بارداری رخ دهد، ضروری است که تیم مراقبت های بهداشتی را مطلع کنید. عفونت می تواند در حین زایمان به نوزاد منتقل شود، بنابراین نوزاد ممکن است فوراً به آنتی بیوتیک نیاز داشته باشد. (مطالعه بیشتر: بهترین روش بارداری چیست ؟ انتخاب بهترین روش بارداری)

 

آیا درمان های خانگی برای آن وجود دارد ؟

در صورت عدم درمان سوزاک می تواند به شرایط پزشکی جدی تری تبدیل شود. شما باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید، زیرا هیچ درمان خانگی وجود ندارد.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *