Search
Close this search box.

آیا مشکلات سلامت روان بر عملکرد جنسی تأثیر دارد؟

آیا مشکلات سلامت روان بر عملکرد جنسی تأثیر دارد؟

به طور خلاصه، بله. هنگامی که افراد مشکلات جنسی یا اختلال عملکرد جنسی را تجربه می کنند، اغلب علت را فیزیکی فرض می کنند. مطمئناً بسیاری از شرایط فیزیکی می‌توانند به اختلال عملکرد جنسی کمک کنند، از جمله دیابت، بیماری قلبی، مشکلات عروقی، اختلالات کف لگن، عدم تعادل هورمونی، مشکلات عصبی و سایر شرایط مزمن. با این حال، نقشی که سلامت روان در عملکرد جنسی فرد ایفا می کند را نباید دست کم گرفت.

تحقیقات به طور مداوم ارتباط بین اختلال عملکرد جنسی و شرایط سلامت روانی مانند افسردگی و اضطراب را نشان داده است. علیرغم ارتباط ثابت شده، تعیین اینکه آیا مسائل مربوط به سلامت روان باعث اختلال عملکرد جنسی می شود، اختلال عملکرد جنسی باعث مشکلات سلامت روان می شود یا یک رابطه دو طرفه بین این دو وجود دارد دشوار است. با این اوصاف، موارد زیر برخی از راه‌هایی است که سلامت جنسی و سلامت روان ممکن است در تعامل باشند. اختلالات جنسی زنان و اختلالات جنسی مردان را بخوانید.

افسردگی و سلامت جنسی

افسردگی وضعیتی است که می تواند منجر به از دست دادن علاقه به فعالیت هایی شود که قبلاً فرد از آنها لذت می برد، از جمله رابطه جنسی. افرادی که با افسردگی دست و پنجه نرم می کنند اغلب دچار خستگی، بی تفاوتی، عزت نفس پایین، کاهش انرژی، کاهش میل جنسی و ناتوانی در احساس لذت می شوند. آنها ممکن است از افرادی که دوستشان دارند، از جمله شرکای عاشقانه، دور شوند. همه این علائم می تواند تأثیر زیادی بر روی تمایلات جنسی فرد داشته باشد و ممکن است به اختلال عملکرد جنسی کمک کند. در یک مطالعه بر روی 132 شرکت‌کننده، 72 درصد از بیماران مبتلا به افسردگی تک قطبی از دست دادن علاقه جنسی را گزارش کردند، همراه با 77 درصد از بیماران مبتلا به افسردگی دوقطبی (کاسپر و همکاران، 1985).

افسردگی همچنین می تواند منجر به موارد زیر شود:

1- آنورگاسمی یا مشکل در ارگاسم.

2- اختلال نعوظ، یا مشکلات نعوظ.

چرا رابطه جنسی با افسردگی مرتبط است؟

افسردگی به دلیل زیست شناسی بر رابطه جنسی تأثیر می گذارد. با مواد شیمیایی در مغز به نام انتقال دهنده های عصبی شروع می شود. انتقال دهنده های عصبی بین مغز شما، جایی که میل جنسی شروع می شود، و اندام های جنسی شما ارتباط برقرار می کنند. وقتی مغز شما به میل فکر می کند، بدن شما با افزایش جریان خون به اندام های جنسی پاسخ می دهد. افزایش جریان خون باعث تحریک از طریق نعوظ یا رطوبت واژن می شود.

در یک فرد مبتلا به افسردگی، مواد شیمیایی مرتبط با مسائل جنسی از تعادل خارج می شود. در نتیجه میل جنسی کم یا از بین می رود. سطوح پایین برخی از این مواد شیمیایی نیز می تواند احساسات لذت بخش را کاهش دهد.

راه های مختلفی که افسردگی می تواند باعث اختلال عملکرد جنسی شود چیست؟

بیولوژی پشت افسردگی و اختلال عملکرد جنسی روشن است. اما روش هایی که افسردگی بر روابط و دیدگاه ما به زندگی تأثیر می گذارد، پیچیده تر است. چالش های جنسی ممکن است به دنبال علائم خاصی از افسردگی باشد:

1- ناتوانی در تجربه لذت.

2- از دست دادن علاقه به فعالیت ها.

3- سطوح انرژی پایین

4- نوسانات خلقی.

5- کاهش عزت نفس.

آیا داروهای ضد افسردگی عوارض جنسی ایجاد می کنند؟

داروهای ضد افسردگی در کاهش افسردگی بسیار موثر هستند. اما بسیاری از این داروها با عوارض جنسی همراه هستند.

مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) یک مثال هستند. SSRI ها با افزایش سطح سروتونین شیمیایی مغز عمل می کنند. افزایش سروتونین می تواند به بهبود خلق و خو کمک کند. اما همچنین می تواند از ارتباط طبیعی بین مغز و اندام های جنسی جلوگیری کند. SSRI ها ممکن است نعوظ یا انزال را برای مرد دشوار کند. این داروها همچنین می توانند از ارگاسم یک زن جلوگیری کنند.

سایر داروهای ضد افسردگی بر روی مواد شیمیایی مختلف در مغز تمرکز می کنند. داروهایی که دوپامین یا نوراپی نفرین را افزایش می دهند کمتر احتمال دارد عوارض جانبی جنسی داشته باشند.

افسردگی و مشکلات جنسی چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر فکر می کنید که به دلیل افسردگی دچار مشکلات جنسی شده اید، با روان شناس سلامت جنسی ( سكستراپیست ) صحبت کنید. در برخی موارد، مشکلات جنسی در واقع می تواند باعث افسردگی شود، نه برعکس. بررسی کامل تاریخچه سلامتی، علائم و داروهای فعلی شما می تواند تا حدودی روشن شود.

مهم است که سایر شرایط سلامتی را که می‌توانند به افسردگی یا اختلال عملکرد جنسی کمک کنند، رد کنید. روان شناس سلامت جنسی شما ممکن است یک مصاحبه با شما انجام دهد یا شما را برای دادن آزمایشاتی ارجاع دهند. مواردی مانند:

– شرایط زنان و زایمان در زنان

– عدم تعادل هورمونی

– کمبودهای تغذیه ای

– بیماری تیرویید.

– شرایط اورولوژی در مردان

افسردگی و اختلالات جنسی چگونه درمان می شوند؟

افسردگی اغلب با داروهای ضد افسردگی درمان می شود. اما برخی داروهای ضد افسردگی، مانند SSRI ها، در واقع می توانند اختلال عملکرد جنسی را بدتر کنند. قبل از شروع یک داروی ضد افسردگی، با پزشك و روان شناس خود در مورد عوارض جانبی جنسی آن صحبت کنید.

داروهای ضد افسردگی بر روی افراد مختلف تأثیر متفاوتی می‌گذارند، بنابراین یافتن داروی مناسب و دوز مناسب برای شما مهم است. همیشه قبل از موارد زیر پزشك خود مشورت کنید:

– تنظیم دوز یک داروی ضد افسردگی.

– تغییر داروهای ضد افسردگی.

– قطع داروهای ضد افسردگی.

آیا می توانم افسردگی را بدون دارو درمان کنم؟

برخی از افراد ممکن است بدون دارو از افسردگی خلاص شوند. اگر در مورد عوارض جانبی جنسی داروها نگران هستید، با پزشك خود صحبت کنید. درمان های جایگزین برای افسردگی عبارتند از:

– طب سوزنی.

– ورزش.

– مکمل های گیاهی یا غذایی.

– روان درمانی و مشاوره.

– یوگا.

آیا در صورت افسردگی می توانم از مشکلات جنسی جلوگیری کنم؟

بهترین راه‌ها برای پیشگیری از مشکلات جنسی ناشی از افسردگی یا داروهای ضد افسردگی عبارتند از:

– از مواد مخدر، الکل و تنباکو خودداری کنید که همگی می توانند بر عملکرد جنسی تأثیر بگذارند.

– با ورزش کردن، رژیم غذایی متعادل و حفظ وزن بدن سالم بمانید.

– در مورد احساسی که از نظر روحی و جسمی دارید، با شریک زندگی خود صریح و صادقانه صحبت کنید.

با روان شناس و روان پزشك خود برای انتخاب داروهایی با کمترین عوارض جانبی جنسی شناخته شده همکاری کنید.

اضطراب و سلامت جنسی

مانند افسردگی، اختلالات اضطرابی نیز با کاهش میل جنسی و برانگیختگی مرتبط است. از آنجایی که اضطراب می تواند حواس فرد را از محرک های جنسی منحرف کند، می تواند در چرخه پاسخ جنسی اختلال ایجاد کند و به میل و برانگیختگی جنسی آسیب برساند. از سوی دیگر، برخی از افراد مبتلا به اضطراب افزایش میل جنسی را تجربه می کنند که در موارد شدیدتر می تواند منجر به رفتارهای جنسی اجباری شود.

مطالعات اخیر همچنین ارتباط قوی بین اضطراب و اختلالات جنسی مانند اختلالات ارگاسم و درد جنسی را نشان داده است. علائم اضطرابی مانند نگرانی، افکار وسواسی، هراس و ترس از زیر پا گذاشتن انتظارات دیگران با انزال زودرس (PE) در مردان و مشکل در رسیدن به ارگاسم در زنان مرتبط است.

در نهایت، اضطراب ممکن است در ایجاد واژینیسموس در زنان نقش داشته باشد، وضعیتی که باعث می‌شود عضلات واژن به‌طور غیرارادی در پاسخ به تلاش برای دخول، اسپاسم شوند و این دخول را دردناک یا غیرممکن می‌کند. تجارب قبلی با رابطه جنسی دردناک یا نامطلوب ممکن است باعث ایجاد اضطراب برای تجربیات آینده شود و یک چرخه معیوب از اضطراب و اختلال عملکرد جنسی ایجاد کند.

سایر مسائل مربوط به سلامت روان و سلامت جنسی

همه مسائل مربوط به سلامت روان با تشخیص رسمی همراه نیستند، اما این بدان معنا نیست که بر سلامت جنسی تأثیر نمی گذارد. افرادی که با احساس گناه، استرس، اعتماد به نفس پایین، ناامنی در رابطه خود و/یا نگرانی در مورد عملکرد جنسی خود دست و پنجه نرم می کنند ممکن است متوجه شوند که این موقعیت ها بر سلامت جنسی آنها تأثیر می گذارد. زمانی که فرد با افکار و احساسات منفی سر و کار دارد، حضور کامل در طول یک برخورد جنسی دشوار است، که به نوبه خود ممکن است برانگیختگی و پاسخ جنسی را مختل کند.

حمایت و درمان برای مسائل بهداشت روان

خوشبختانه، گزینه های درمانی برای مسائل سلامت روان، درست مانند شرایط فیزیکی، وجود دارد. بیماران باید در جستجوی حمایت حرفه ای برای سلامت روان خود احساس قدرت کنند زیرا این امر به اندازه سلامت جسمانی آنها مهم است.

روانشناسان، روانپزشکان، مشاوران و درمانگران جنسی همگی کارشناسان آموزش دیده ای هستند که می توانند در مورد نحوه مدیریت شرایط سلامت روان و کاهش اثرات منفی که ممکن است بر سلامت جنسی داشته باشند، مشاوره ارائه دهند. در حال حاضر دوره های تکنیک های شناختی-رفتاری، تمرکز حواس و مدیتیشن هم به صورت آنلاین و هم حضوری ارائه می شود. بسیاری از افراد یوگا و تمرینات تنفس عمیق را برای سلامت روانشان مفید می دانند. صرف نظر از نوع حمایت یا درمانی که انتخاب می کنید، مهم است که به مسائل مربوط به سلامت روان نه تنها برای سلامت جنسی، بلکه برای رفاه کلی شما نیز توجه کنید.

 

 

امتیاز post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *