Search
Close this search box.

اختلالات کف لگن در سلامت جنسی زنان و مردان

اختلالات کف لگن در سلامت جنسی زنان و مردان

کف لگن گروهی متشكل از ماهیچه ها، رباط ها و بافت های همبند در پایه لگن است که اندام های لگن را در جای خود نگه می دارد. اندام های لگنی شامل مثانه، مجرای ادرار، روده و راست روده (برای مردان و زنان)، پروستات (برای مردان) و رحم، دهانه رحم و واژن (برای زنان) است. اختلالات کف لگن Pelvic Floor Disorders زمانی رخ می دهد که عضلات کف لگن ضعیف یا آسیب ببینند و نتوانند به طور موثر از اندام های لگن حمایت کنند.

رایج ترین اختلالات کف لگن

 عضلات کف لگن می توانند کوتاه و بیش از حد سفت شوند که ممکن است منجر به یبوست، فوریت ادرار، درد لگن و/یا رابطه جنسی دردناک شود. شایع ترین اختلال کف لگن مرتبط با ضعیف شدن عضلات کف لگن عبارتند از: 

افتادگی اندام لگن (POP)

افتادگی اندام لگن زمانی اتفاق می‌افتد که اندام لگنی، مانند مثانه یا رحم، به دیواره واژن می‌افتد (پرولپس). این ممکن است منجر به:

  1. گشاد شدن دهانه واژن
  2. برآمدگی واژن
  3. فشار در واژن
  4. افزایش عفونت های ادراری
  5. جابجایی بافت از اندام پرولاپس به داخل واژن
  6. بیرون زدگی بافت از واژن

اختلال عملکرد جنسی مرتبط با افتادگی اندام لگن می تواند شامل پریشانی و تصویر ضعیف بدن یا اعتماد به نفس ناشی از این تغییرات فیزیکی، کاهش میل جنسی یا میل جنسی زن باشد. تغییرات واژن همچنین ممکن است منجر به کاهش برانگیختگی، ارگاسم نادر و درد در حین مقاربت جنسی (دیسپارونی) شود.

مشکلات ادراری

کنترل ناقص عملکرد ادرار می تواند ناشی از اختلالات کف لگن، افتادگی اندام لگن، یائسگی، آسیب به ناحیه لگن یا افزایش سن باشد. زنانی که هر شکلی از مشکلات ادراری را تجربه می کنند، مانند بی اختیاری استرسی، بی اختیاری فوری یا افزایش دفعات ادرار، به طور طبیعی در رابطه با رابطه جنسی خودآگاه هستند، زیرا این احتمال وجود دارد که در حین مقاربت ادرار کنند. این می تواند میل جنسی، برانگیختگی و دفعات ارگاسم را کاهش دهد.

در یک مطالعه، حدود 45 درصد از زنان مبتلا به بی اختیاری ادرار گزارش دادند که بر فعالیت جنسی آنها تأثیر منفی می گذارد. کسانی که مثانه بیش فعال داشتند بیشتر از درد واژن در حین مقاربت شکایت داشتند.

بی اختیاری مدفوع

بی اختیاری مدفوع که به دلیل اختلالات کف لگن و سایر شرایط ایجاد می شود، کنترل ضعیف روده ها است که منجر به آزاد شدن ناخواسته مدفوع، مایعات یا گاز می شود. مانند بی اختیاری ادرار، چنین احتمالاتی می تواند بر لذت بردن زن از فعالیت جنسی تأثیر منفی بگذارد. زنانی که بی‌اختیاری مدفوع را تجربه می‌کنند، احتمالاً کاهش میل جنسی و برانگیختگی را تجربه می‌کنند، همچنین مشکلات بیشتری در روان‌کاری و ارگاسم و درد در حین مقاربت دارند.

آتروفی دستگاه ادراری تناسلی

آتروفی ادراری تناسلی عبارت است از هدر رفتن توده عضلانی و بافت در واژن، فرج و دستگاه ادراری به دلیل افزایش سن، یائسگی و کاهش متعاقب آن استروژن یا ترکیبی از این دو. آتروفی واژن و فرج می تواند منجر به خارش، خشکی، خونریزی و/یا باریک یا کوچک شدن واژن و فرج شود.

این می تواند تأثیر منفی بر میل جنسی، برانگیختگی و توانایی اوج لذت جنسی زنان داشته باشد و همچنین باعث ایجاد درد در هنگام مقاربت شود. آتروفی ادرار همچنین منجر به علائم مختلفی از بی اختیاری ادرار می شود که می تواند به مشکلات عملکرد جنسی اضافه کند.

اختلالات کف لگن به ویژه در زنان شایع است زیرا بارداری و زایمان از عوامل مستعد کننده هستند، اما مردان نیز می توانند تحت تأثیر این شرایط قرار گیرند. تخمین زده می شود که از هر سه زن یک نفر در طول زندگی خود دچار اختلال کف لگن می شود. علاوه بر این، اختلالات کف لگن ممکن است اغلب در زنان تراجنسیتی که تحت عمل جراحی واژینوپلاستی عمیق قرار گرفته اند، رخ دهد. در این جراحی تطبيق جنسیت، عمق واژن از طریق کف لگن ایجاد می شود که می تواند گشاد شدن واژن و نفوذ آن را دشوار یا دردناک کند.

با توجه به اینکه کف لگن از اندام های تولید مثلی مهم و سایر اندام های نزدیک پشتیبانی می کند، قابل درک است که اختلال کف لگن ممکن است بر عملکرد جنسی فرد تأثیر بگذارد. در واقع، بسیاری از مطالعات ارتباط بین اختلالات کف لگن و اختلال عملکرد جنسی را نشان داده‌اند. با توجه به ماهیت چندوجهی تمایلات جنسی، نمی توان به اختلال عملکرد کف لگن به عنوان علت اصلی هر گونه اختلال عملکرد جنسی اشاره کرد. با این وجود، موارد زیر برخی از راه هایی است که اختلالات کف لگن با مشکلات جنسی مرتبط است:

دیسپارونی (رابطه جنسی دردناک)

نشان داده شده است که اختلالات کف لگن با دیسپارونی یا مقاربت دردناک مرتبط است. به طور خاص، افتادگی اندام لگنی اغلب با درد در حین رابطه جنسی همراه است، زیرا قرارگیری نامناسب اندام لگنی و/یا خشکی بافت بیرون زده می‌تواند نفوذ را دردناک یا ناراحت‌کننده کند. با این حال، در موارد پرولاپس خفیف، بسیاری از افراد همچنان از روابط جنسی رضایت بخش بدون تجربه درد یا سایر تغییرات نامطلوب لذت می برند.

ماهیچه های بیش از حد سفت (یا هیپرتونیک) کف لگن یکی از علل شایع درد همراه با مقاربت هستند. زمانی که این عضلات بیش از حد منقبض هستند و قادر به شل شدن نیستند، نفوذ می تواند چالش برانگیز شود. به عنوان مثال، زنان مبتلا به واژینیسموس در پاسخ به نفوذ واژن، اسپاسم غیرارادی عضلات کف لگن را تجربه می‌کنند که می‌تواند آمیزش واژینال، قرار دادن تامپون و معاینه‌های زنان را دشوار و دردناک کند.

کاهش میل و برانگیختگی جنسی

علائم اختلالات کف لگن به طور قابل توجهی با کاهش میل جنسی و برانگیختگی مرتبط است. این ارتباط می تواند ناشی از عوامل متعددی باشد. زنان مبتلا به افتادگی اندام لگنی ممکن است در مورد ظاهر اندام تناسلی خود در حین مقاربت نگران باشند، در صورتی که اندام پرولاپس شده بیرون زده باشد، که منجر به کاهش لذت و میل جنسی می شود.

افرادی که از بی اختیاری ادرار یا مدفوع رنج می برند ممکن است نگران نشت ادرار یا مدفوع در طول فعالیت جنسی باشند. مطمئناً تجربه درد در حین رابطه جنسی که مربوط به اختلال کف لگن است می‌تواند باعث اضطراب مرتبط با رابطه جنسی در فرد شود و در نتیجه میل و برانگیختگی را نیز کاهش دهد.

ارگاسم های کمتر

عضلات کف لگن نقش مهمی در ارگاسم دارند. ماهیچه های سالم کف لگن امکان ارگاسم قوی تر و طولانی تری را فراهم می کنند و ضعیف شدن عضلات کف لگن ممکن است توانایی فرد برای رسیدن به ارگاسم یا تجربه همان کیفیت ارگاسم را که قبلا انجام می دادند مختل کند. تحقیقات ارتباط بین اختلالات کف لگن و ارگاسم های نادر یا کمتر را نشان داده است. مقاله ارگاسم چیست و انواع ارگاسم در زنان و مردان را می توانید مطالعه کنید.

درمان اختلالات لگنی اختلال عملکرد جنسی

درمان‌ها به علت اختلال لگنی خاص مرتبط هستند و از تمریناتی که عضلات کف لگن را تقویت می‌کنند تا جراحی را شامل می‌شوند. ممکن است برای زنی که علائم اختلال لگنی را تجربه می کند، با روانشناس یا سایر متخصصان مشاوره مشورت کند تا به حداقل رساندن اثرات منفی وضعیت سلامتی او بر عزت نفس و کیفیت زندگی او کمک کند.

اگرچه ضعیف شدن عضلات کف لگن با افزایش سن بیشتر شایع می شود، اما اختلالات کف لگن بخشی اجتناب ناپذیر از افزایش سن نیست. متخصصان مراقبت های بهداشتی توصیه می کنند:

  • وزن بدن خود را سالم نگه دارید.
  • با خوردن غذاهای حاوی فیبر بالا از یبوست اجتناب کنید.
  • برای کسانی که کف لگن ضعیف دارند، ورزش های کف لگن مانند تمرینات کگل را برای حفظ عضلات قوی انجام دهند. 

اگر اختلال کف لگن دارید یا در خطر ابتلا به آن هستید، ممکن است از مراجعه به متخصص زنان و زایمان یا متخصص فیزیوتراپی کف لگن بهره مند شوید.

منابع:

issm.info

coloradowomenshealth.com

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *