Search
Close this search box.

سوء استفاده جنسی چیست و عواقب آزار جنسی در کودکان

سوء استفاده جنسی چیست و عواقب آزار جنسی در کودکان

در این مقاله به بررسی خشونت جنسی یا سوء استفاده جنسی چیست و عواقب آزار جنسی در کودکان، آیا افراد بیشتر در معرض تجاوز جنسی توسط یک غریبه یا کسی که می‌شناسند بیشتر است؟ عواقب روانی آزار جنسی چیست؟ آزار جنسی چقدر رایج است و بسیاری سوالات مرتبط با تجاوز جنسی در مرکز سلامت جنسی ژوا زیر نظر دکتر حمید مهرابی متخصص سکسولوژی خواهیم پرداخت.

 

تجاوز جنسی یا سوء استفاده جنسی چیست

سوء استفاده جنسی هر گونه فعالیت جنسی است که بدون رضایت انجام می شود. که به عنوان تجاوز جنسی یا خشونت جنسی نیز شناخته می شود، شامل لمس جنسی ناخواسته، رابطه جنسی دهانی اجباری، و تجاوز جنسی، از جمله سایر اعمال جنسی است. مهم نیست که کدام عمل رخ می دهد، این تقصیر بازماندگان نیست که به آنها حمله شده است.

تجاوز جنسی می تواند کلامی، بصری یا هر چیزی باشد که فرد را وادار به پیوستن به تماس یا توجه جنسی ناخواسته کند. نمونه هایی از این موارد عبارتند از: تماشاگری جنسی (زمانی که شخصی اعمال جنسی خصوصی افرادی را تماشا می کند)، عورت نمایی (زمانی که شخصی اندام خود را در ملاء عام نشان می دهد)، محارم (تماس جنسی بین اعضای خانواده) و آزار و اذیت جنسی. این می تواند در موقعیت های مختلف، توسط یک غریبه در یک مکان دور افتاده، در یک قرار یا در خانه توسط شخصی که می شناسید اتفاق بیفتد.

خشونت جنسی یک مشکل فراگیر است. سوء استفاده می تواند منجر به شوک، ترس، غم و اندوه و در برخی موارد اختلال اضطراب یا افسردگی شود. اما درمان، مهارت های مقابله ای و حمایت اجتماعی می تواند بار را کاهش دهد و به بهبودی بازماندگان کمک کند.

آزار جنسی چقدر رایج است؟

خشونت جنسی یک مشکل فراگیر است. به گفته مؤسسه ملی بهداشت، در آمریکا از هر سه زن یک نفر و از هر چهار مرد یک نفر در طول زندگی خود خشونت جنسی را تجربه می کنند. و این اعداد به دلیل شرم و ترسی که بسیاری از بازماندگان را از گزارش سوء استفاده جلوگیری می کند، احتمالا دست کم گرفته می شوند.

عواقب روانی آزار جنسی چیست؟

سوء استفاده جنسی می تواند آسیب زا باشد. در دو هفته پس از حمله، 94 درصد از زنان در یک مطالعه گزارش کردند که علائم اختلال استرس پس از سانحه مانند فلاش بک، بی خوابی، هوشیاری بیش از حد و اجتناب را تجربه کرده اند. آنها همچنین با عصبانیت، اضطراب و افسردگی دست و پنجه نرم می کردند. با این حال، تحقیقات نشان می دهد که تا 90 درصد از بازماندگان ممکن است با گذشت زمان به طور طبیعی بهبود یابند. متخصصان سلامت روان همیشه در دسترس هستند تا به پردازش این تجربه دردناک کمک کنند.

آیا افراد بیشتر در معرض تجاوز جنسی توسط یک غریبه یا کسی که می‌شناسند بیشتر است؟

اکثر قربانیان مهاجمان خود را می شناسند: به گفته شبکه ملی تجاوز، سوء استفاده و محارم حدود 80 درصد تجاوزات جنسی توسط فردی که بازمانده می شناسد، مانند همسایه، عضو خانواده یا شریک عاشقانه انجام می شود. در مواردی که مجرم در خانواده یا جامعه بازماندگان باقی می‌ماند، ظاهر شدن می‌تواند بسیار ترسناک باشد.

مردان به چه میزان قربانی آزار جنسی می شوند؟

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، از هر شش مرد یک نفر در طول زندگی خود خشونت جنسی را تجربه می کند. (اما آمار خشونت جنسی اغلب به دلیل گزارش کم، شیوع واقعی را دست کم می گیرد.) بر اساس مطالعه ای که در سال 2009 روی بیش از 700 مرد در ویرجینیا انجام شد، تجاوز جنسی قبل از 18 سالگی برای 94 درصد از قربانیان مرد اتفاق افتاد.

چه چیزی مردان را از گزارش سوء استفاده جنسی باز می دارد؟

همه قربانیان خشونت جنسی با شرم و تحقیر دست و پنجه نرم می‌کنند، اما مردان به دلیل تصورات فرهنگی درباره مردانگی با لایه‌ای از انگ اضافی مواجه می‌شوند. مردان ممکن است بر این باور باشند که باید «آنقدر قوی» یا «آنقدر مرد» بودند که با شکارچی مبارزه کنند یا از حمله اجتناب کنند.

نشانه های سوء استفاده جنسی چیست؟

اگر نگران این هستید که یکی از عزیزانتان از سوء استفاده جنسی رنج می برد، درخواست مستقیم از او می تواند به تسکین، حمایت و درمان منجر شود. علائمی که نشان می دهد ممکن است یک بزرگسال مورد تجاوز جنسی قرار گرفته باشد عبارتند از:

1- اضطراب در مورد موقعیت های خاصی که قبلاً باعث اضطراب نمی شد

2- اجتناب از افراد یا مکان های خاص

3- غمگینی یا افسردگی مداوم

4- عزت نفس پایین

5- خواب آشفته یا کابوس

6- رفتار آسیب زننده به خود ( مانند خود زنی)

7- افکار خودکشی

8- عفونت های مقاربتی

برای حمایت از یک بازمانده از سوء استفاده جنسی چه کارهایی باید انجام شود ؟

مهمترین کاری که باید انجام دهید این است که به سادگی به کسی که دوستش دارید گوش دهید و باور کنید. احساسات آنها را تأیید کنید، سؤال بپرسید و از قضاوت کردن خودداری کنید. به آنها کمک کنید گزینه ها و منابعی مانند جستجوی مراقبت پزشکی، گزارش جرم، تماس با خط تلفن سوء استفاده یا جستجوی درمان را کشف کنند.

اگر مورد تجاوز جنسی قرار گرفتید فورا اقدامات زیر را انجام دهید:

1- تا جایی که می توانید از مهاجم دور شوید و به مکانی امن بروید. سپس با پلیس تماس بگیرید.

2- با یکی از دوستان یا اعضای خانواده مورد اعتماد خود تماس بگیرید. شما همچنین می توانید با یک مرکز بحران یا یک خط تلفن تماس بگیرید تا با یک مشاور جهت درمان کودکان آسیب دیده جنسی صحبت کنید.

3- هیچ قسمتی از بدن خود را نشویید، شانه نکنید یا تمیز نکنید. در صورت امکان لباس را عوض نکنید، تا کارکنان بیمارستان بتوانند شواهد جمع آوری کنند. در صحنه حمله به چیزی دست نزنید و تغییر ندهید.

4- در اسرع وقت به نزدیکترین اورژانس بیمارستان خود بروید. شما باید معاینه شوید، از نظر هر گونه آسیب تحت درمان قرار بگیرید و از نظر بیماری های مقاربتی احتمالی (STD) یا بارداری غربالگری شوید. پزشک با استفاده از کیت تجاوز جنسی برای الیاف، موها، بزاق، مایع منی یا لباس هایی که مهاجم ممکن است پشت سر گذاشته باشد، شواهدی را جمع آوری می کند.

5- از کارکنان بیمارستان در مورد گروه های حمایتی احتمالی که می توانید فوراً در آنها شرکت کنید بپرسید.

سوء استفاده جنسی از کودکان چیست ؟

سوء استفاده جنسی از کودکان شامل یک فرد بزرگسال است که کودک را در رفتار آشکار جنسی، از جمله تماس مستقیم جنسی، شبیه سازی تماس جنسی، یا نمایش بصری تماس جنسی، درگیر می کند. اعمال سوء استفاده جنسی ممکن است شامل تجاوز جنسی، آزار جنسی، فحشا، پورنوگرافی کودکان، زنای با محارم یا سایر اشکال بهره کشی از کودک برای ارضای جنسی یک بزرگسال باشد. اگرچه تعاریف قانونی متفاوتی برای آزار جنسی کودکان در فرهنگ ها و حوزه های قضایی وجود دارد، سوء استفاده جنسی از کودک می تواند منجر به آسیب و انگ برای کودک و خانواده اش شود. سلامت بلندمدت کودک آزار جنسی معمولاً به حمایت خانواده یا جامعه و محافظت از آسیب بیشتر بستگی دارد.

نشانه های سوء استفاده جنسی از کودکان چیست؟

علائمی که نشان می دهد کودک ممکن است مورد تجاوز جنسی قرار گرفته باشد عبارتند از:

1-عفونت های مقاربتی

2- صدمات تناسلی از جمله کبودی یا خونریزی

3-  رفتار جنسی نامناسب یا دانش جنسی نامناسب با سن رشدی کودک

4- بازگشت به عادات گذشته مانند خیس کردن رختخواب یا مکیدن انگشت شست

5- ترس جدید از درآوردن لباس برای تعویض یا حمام کردن

6- ترس جدید از تنها ماندن در شب یا دیدن کابوس

7- ناراحتی یا اضطراب جدید در اطراف بزرگسالان خاص

8- نگرانی یا ترس بیش از حد

9- آشفتگی شدید یا طغیان خشم

10- کناره گیری از خانواده و دوستان

تشخیص سوء استفاده جنسی از کودکان چگونه انجام میگیرد ؟

تشخیص سوء استفاده جنسی از کودک بر اساس ترکیبی از یافته های تاریخچه بیمار، معاینه فیزیکی و در صورت نیاز، ارزیابی آزمایشگاهی است. کودکان به ندرت گزارش هایی مبنی بر سوء استفاده جنسی جعل می کنند و هر گونه توصیفی از این قبیل توسط کودک باید به طور کامل بررسی شود. متأسفانه، اتهامات نادرست از سوی والدین درگیر در اختلافات حضانت، گهگاه رخ می دهد و باری بر دوش سیستم های پزشکی و حقوقی است.

بررسی علائم فیزیکی میتواند کمک کننده باشد. با این حال، یافته های فیزیکی ممکن است به دنبال آزار جنسی وجود نداشته باشد. بسیاری از انواع آزار جنسی، مانند نوازش و رابطه دهانی دهانی، معمولاً علائم فیزیکی از خود بر جای نمی‌گذارند. حتی زمانی که آسیب‌های خفیف یا متوسط ​​رخ می‌دهد، بهبودی در ناحیه تناسلی اغلب در عرض چند روز اتفاق می‌افتد که منجر به یافته‌های فیزیکی بسیار ظریف یا غیرقابل تشخیص می‌شود. یافته های حاد که باید پزشک را از احتمال سوء استفاده آگاه کند شامل آسیب های ناحیه تناسلی یا مقعدی بدون توضیح کافی است. وجود جای زخم غیرقابل توضیح یا یافته های مقعدی متعدد به ویژه نشان دهنده سوء استفاده است.

هنگام مواجهه شدن با کودکی مورد آزار جنسی قرار گرفته است، چه باید انجام دهیم؟

اگر والدین یا مراقبان در مورد آزار جنسی نگران هستند، باید به آرامی اما مستقیم بپرسند.

در صورت مشکوک شدن به حادثه، از قرار دادن کودک در موقعیت هایی که ممکن است با مجرم احتمالی مواجه شود یا در موقعیتی بدون نظارت با یک بزرگسال قرار گیرد، خودداری کنید تا زمانی که موضوع حل شود.

اگر حادثه ای تایید شد، آن را گزارش کنید.

پس از گزارش آزار، مراحل بعدی کودک را با یک پزشک و متخصص سلامت روان در میان بگذارید.

پیامدهای سلامت روان کودک آزاری جنسی چیست؟

برخی از بازماندگان سوء استفاده جنسی از کودکان برای مقابله با سوء استفاده مزمن، ناخودآگاه تا حدودی از واقعیت جدا می شوند. اختلالات تجزیه ای بیشتر از سایر جمعیت های روانپزشکی در قربانیان آزار جنسی دیده می شود. کودکان 9 ساله یا کمتر در شرایط آزار جنسی، فیزیکی یا عاطفی شدید مستعد ابتلا به اختلالات تجزیه ای هستند.

درمان افرادی که مورد آزار جنسی قرار گرفته اند

جلسات درمانی فردی

جلسات درمانی انفرادی معمولاً جلساتی یک به یک با شما و درمانگرتان است که حدود 45 تا 50 دقیقه طول می کشد و یک بار در هفته انجام می شود. گاهی اوقات، این جلسات ممکن است شامل سایر اعضای خانواده یا افراد مهم برای شما، به خصوص برای کودکان کوچکتر باشد. جلسات درمانی فردی بخشی از برنامه منحصر به فرد شما برای بهبودی است و شامل انواع مختلفی از گزینه های تروما درمانی است که بر اساس اهداف شما، آموزش درمانگر و آنچه برای شما مفید است، می باشد.

این درمان برای افراد زیر مناسب است:

1- کودکان و نوجوانان 3 تا 17 ساله که مورد آزار جنسی قرار گرفته اند

2- کودکان 12 ساله و کمتر با نگرانی های مربوط به رفتار جنسی

3- بزرگسالانی که در کودکی مورد آزار جنسی قرار گرفتند

4- بزرگسالانی که در بزرگسالی مورد آزار جنسی یا تجاوز جنسی قرار گرفتند

بزرگسالان و کودکانی که تحت تأثیر سوء استفاده یا تجاوز جنسی شخصی قرار می‌گیرند. به عنوان مثال می توان به مراقبان غیر متخلف، خواهر و برادر، شریک زندگی و سایر اعضای خانواده اشاره کرد.

جلسات گروه درمانی

گروه‌های درمانی فضایی را برای افراد فراهم می‌کنند تا با هم گرد هم آیند و از یکدیگر حمایت کنند. برخی از گروه ها بیشتر بر یادگیری مهارت های مفید جدید متمرکز هستند، در حالی که گروه های دیگر بیشتر بر روی پردازش و پشتیبانی متمرکز هستند. گروه های درمانی ممکن است توسط درمانگران و حامیان هدایت شوند. گروه ها بر اساس نیازهای مراجعین فعلی، منابع ارجاع یا تماس گیرندگانی که علاقه مند به حضور در یک گروه هستند ایجاد می شوند. شروع برخی از گروه ها چندین ماه طول می کشد تا اطمینان حاصل شود که تعداد مناسبی از اعضا می توانند درگیر شوند. طول گروه‌های درمانی معمولاً بسته به هدف و محتوای گروه از 6 هفته تا 12 هفته متغیر است. گروه ها حدود 90 دقیقه، هفته ای یک بار هستند.

رویکردهای تروما درمانی (SAC)

درمانگران آموزش دیده در حیطه سلامت جنسی، آموزش های تخصصی در زمینه درمان های مبتنی بر شواهد یا آگاهانه تروما دارند، که آن ها را قادر می سازد با بالاترین کیفیت درمانی را به مراجعین خود ارائه دهند.

رویکردهای درمانی در SAC عبارتند از:

1- حساسیت زدایی و پردازش مجدد حرکات چشم (EMDR)

2- روان درمانی حسی حرکتی

3- تجربه جسمانی

4- مدل جامع منابع (CRM)

5- سیستم های خانواده داخلی (IFS)

6- بازی درمانی

7- دلبستگی، خود تنظیمی، شایستگی (ARC)

8- مداخله رابطه ای مبتنی بر اعتماد

9- درمان شناختی رفتاری متمرکز بر تروما

10- درمان پردازش شناختی (CPT)

11- درمان شناختی رفتاری (CBT)

12- رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)

13- یوگا درمانی

14- هنر درمانی

15- درمان با کمک حیوانات

 

منابع:

https://www.psychologytoday.com/us/basics/sexual-abuse

https://www.sciencedirect.com/topics/psychology/sexual-abuse

https://www.webmd.com/sexual-conditions/guide/sexual-abuse-and-assault

https://sacenter.org/heal/types-of-therapy-and-treatment.aspx

4.6/5 - (11 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *