Search
Close this search box.

بیماری مقاربتی چیست و انواع بیماری های مقاربتی زنان و مردان

بیماری های مقاربتی

در این مقاله پرسش هایی مانند بیماری مقاربتی چیست و انواع بیماری های مقاربتی و عفونت های جنسی خواهیم پرداخت که مردان و زنان در حین رابطه جنسی با آن ممکن است روبرو شوند.

بیماری مقاربتی چیست ؟

بیماری مقاربتی ( STD ) یا عفونت های مقاربتی ( STIs )، عفونت هایی هستند که از طریق تماس جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند. این تماس معمولاً از طریق رابطه جنسی واژینال، دهانی یا مقعدی است. اما گاهی اوقات بیماری های مقاربتی میتوانند از طریق تماس فیزیکی صمیمی دیگر نیز گسترش یابند. این به این دلیل است که برخی از بیماری های مقاربتی مانند تبخال و اچ پی وی ( HPV ) از طریق تماس پوست به پوست منتقل می شوند.

بیش از 20 نوع بیماری مقاربتی وجود دارد که عبارتند از:

1- کلامیدیا

2- تب خال ناحیه تناسلی

3- سوزاک

4- اچ آی وی HIV

5- اچ پی وی HPV

6- سیفلیس

7- تریکومونیازیس

چه چیزی باعث بیماری مقاربتی می شود ؟

بیماری های مقاربتی می تواند توسط باکتری ها، ویروس ها و انگل ها ایجاد شود.

چه کسانی تحت تأثیر بیماری های مقاربتی قرار دارند ؟

اکثر بیماری های مقاربتی هم مردان و هم زنان را تحت تأثیر قرار می دهند، اما در بسیاری از موارد به علت مشکلات سلامتی که ایجاد می کنند می تواند برای زنان شدیدتر باشد. اگر یک زن باردار به بیماری مقاربتی مبتلا باشد، می تواند مشکلات جدی برای سلامتی کودک ایجاد کند.

علائم بیماری های مقاربتی چیست ؟

بیماری های مقاربتی همیشه علائمی ایجاد نمی کنند یا ممکن است فقط علائم خفیفی ایجاد کنند. بنابراین ممکن است عفونت داشته باشید و از آن اطلاعی نداشته باشید. اما هنوز هم می توانید آن را به دیگران منتقل کنید.

اگر علائم وجود داشته باشد، می تواند شامل موارد زیر باشد :

1- ترشح غیرمعمول از آلت تناسلی یا واژن

2- زخم یا زگیل در ناحیه تناسلی

3- تکرر ادرار یا دردناک

4- خارش و قرمزی در ناحیه تناسلی

5- تاول یا زخم در داخل یا اطراف دهان

6- بوی غیر طبیعی واژن

7- خارش مقعد، درد یا خونریزی

8- درد شکم

9- تب

تشخص انواع بیماری های مقاربتی ؟

اگر از نظر جنسی فعال هستید (ازدواج كردید و رابطه ی جنسی دارید)، پزشك خود در مورد خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی و اینکه آیا نیاز به آزمایش دارید صحبت کنید. این امر بسیار مهم است زیرا اغلب بیماری های مقاربتی معمولاً علائمی ایجاد نمی کنند.

برخی از بیماری های مقاربتی ممکن است در طول معاینه فیزیکی یا از طریق معاینه میکروسکوپی زخم یا مایع برداشته شده از واژن، آلت تناسلی یا مقعد تشخیص داده شوند. آزمایش خون می تواند انواع دیگر بیماری های مقاربتی را تشخیص دهد.

ویروس نقص ایمنی انسانی

ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) چگونه تشخیص داده میشود ؟ ویروس نقص ایمنی انسان به سیستم ایمنی حمله می کند. هنگامی که HIV درمان نشود، می تواند منجر به سندرم نقص ایمنی اکتسابی ( ایدز) شود.

سه آزمایش مختلف برای تشخیص HIV وجود دارد :

1- آزمایش آنتی بادی از بزاق یا خون برای بررسی آنتی بادی های HIV استفاده می کند. خودآزمایی و اکثر تست های سریع از این نوع هستند.

2- آزمایش آنتی ژن یا آنتی بادی. هم آنتی ژنی به نام p24 و هم آنتی بادی HIV را بررسی می کند. در این آزمایش از خون نیز استفاده می شود.

3- آزمایش اسید نوکلئیک (NAT)

بیماری عفونی کلامیدیا

کلامیدیا چگونه تشخیص داده میشود ؟ کلامیدیا می تواند هم مردان و هم زنان را مبتلا کند. این یک بیماری مقاربتی نسبتاً رایج است. هنگامی که درمان نشود، می تواند منجر به آسیب شدید به اندام های تناسلی زنانه شود.

آزمایش های تقویت اسید نوکلئیک (NAATs) روش معمولی برای تشخیص کلامیدیا است.

برای زنان، پزشك شما نمونه ای از واژن را با استفاده از یک سواب پنبه ای جمع آوری می کند. معمولاً هم برای مردان و هم برای زنان می توان از ادرار برای این آزمایش استفاده کرد. گاهی اوقات می توان از نمونه ای که از دهانه رحم برای زنان یا مجرای ادرار برای مردان جمع آوری می شود استفاده کرد.

بیماری سوزاک

سوزاک چگونه تشخیص داده میشود ؟ سوزاک یکی دیگر از بیماری های مقاربتی شایع است، به ویژه در افراد 15 تا 24 ساله. هم مردان و هم زنان را مبتلا می کند.

مانند کلامیدیا، آزمایش های تقویت اسید نوکلئیک (NAATs) اغلب برای تشخیص سوزاک استفاده می شود. در واقع، این دو بیماری اغلب به طور همزمان آزمایش می شوند.

معمولاً می توان از ادرار برای این آزمایش استفاده کرد.

بیماری سیفلیس

سیفلیس چگونه تشخیص داده میشود ؟ اگرچه سیفلیس به راحتی با آنتی بیوتیک ها درمان می شود، اما اگر سفلیس درمان نشود، می تواند عوارض جدی برای سلامتی ایجاد کند.

پزشکان معمولاً از آزمایش خون برای بررسی سیفلیس استفاده می کنند. گاهی اوقات به جای آن از مایع ناشی از زخم سیفلیس استفاده می کنند.

زگیل تناسلی یا HPV

زگیل تناسلی یا ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) چگونه تشخیص داده میشود ؟ انواع مختلفی از HPV وجود دارد. برای اکثر افراد، عفونت HPV بدون درمان از بین می رود. در واقع، افرادی که HPV دارند معمولاً نمی دانند که دارند، زیرا هرگز علائمی ندارند.

وقتی HPV از بین نمی رود، می تواند باعث زگیل تناسلی یا سرطان دهانه رحم و سایر سرطان ها شود. اینگونه است که برخی افراد متوجه می شوند که آلوده شده اند. انواع HPV که باعث ایجاد زگیل تناسلی می شوند با انواعی که می توانند باعث سرطان شوند یکسان نیستند.

تست های HPV برای غربالگری سرطان دهانه رحم وجود دارد. اما اینها برای مردان، نوجوانان یا زنان زیر 30 سال توصیه نمی شود.

تب خال ناحیه تناسلی

تب خال ناحیه تناسلی چگونه تشخیص داده میشود ؟

تبخال تناسلی می تواند توسط دو نوع ویروس ایجاد شود: ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 (HSV-1) و ویروس هرپس سیمپلکس نوع 2 (HSV-2).

اکثر مردم نمی دانند که تبخال دارند زیرا هیچ علامتی ندارند. یا علائم آنها آنقدر خفیف است که متوجه نمی شوند. اما حتی زمانی که علائمی ندارید، باز هم می توانید آن را گسترش دهید.

شیوع تبخال شبیه تاول های روی اندام تناسلی است. تاول ها باز می شوند و به زخم تبدیل می شوند. این زخم های دردناک ممکن است یک هفته یا بیشتر طول بکشد تا بهبود یابد.

مانند HPV، پزشک شما ممکن است تبخال تناسلی را فقط با نگاه کردن به زخم ها تشخیص دهد. آنها ممکن است نمونه ای از زخم ها را آزمایش کنند. در موارد خاص، پزشک ممکن است یک آزمایش خون برای جستجوی آنتی بادی انجام دهد.

درمان بیماری مقاربتی چیست ؟

آنتی بیوتیک ها می توانند بیماری های مقاربتی ناشی از باکتری ها یا انگل ها را درمان کنند. هیچ درمانی برای بیماری‌های مقاربتی ناشی از ویروس‌ها وجود ندارد، اما داروها اغلب می‌توانند به کاهش علائم و کاهش خطر گسترش عفونت کمک کنند.

پیشگیری بهترین درمان است و استفاده صحیح از کاندوم، خطر ابتلا یا انتشار بیماری های مقاربتی را تا حد زیادی کاهش می دهد، اما به طور کامل از بین نمی برد. مطمئن ترین راه برای جلوگیری از عفونت، نداشتن رابطه جنسی مقعدی، واژینال یا دهانی است!

واکسن هایی برای پیشگیری از بعضی انواع HPV و هپاتیت B وجود دارد. می توانید از خدمات کلینیک ژوآ آموزش جنسی بزرگسالان و مشاوره جنسی و سکسولوژی استفاده کنید.

منبع:

www.healthychildren.org

medlineplus.gov

5/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *