Search
Close this search box.

آیا استرس باعث ناباروری می شود؟ استرس و ناباروری

آیا استرس باعث ناباروری می شود؟ استرس و ناباروری

بعید است که استرس به تنهایی باعث ناباروری شود. در این مقاله به بررسی استرس و ناباروری را بررسی میکنیم. با این حال، با توانایی زن برای باردار شدن تداخل دارد. تحقیقات نشان داده است که زنان با سابقه افسردگی دو برابر بیشتر در معرض ناباروری هستند. اضطراب همچنین می تواند با طولانی کردن زمان لازم برای رسیدن به بارداری تأثیر منفی داشته باشد. مطالعات بر روی زنان تحت لقاح آزمایشگاهی نشان داد که استرس میزان بارداری را کاهش می دهد.

مطالعه استرس و ناباروری مهم و بحث برانگیز است. هر زمان که مطالعه جدیدی در مورد استرس و باروری منتشر شود، عناوینی را مشاهده خواهید کرد که به شما می‌گویند استرس دلیل باردار نشدن شماست، حتی اگر این مطالعه واقعاً نشان نداده باشد که استرس باعث ناباروری می‌شود.

بسیاری از زوج هایی که مشکلات باروری را تجربه می کنند، نگران استرس هستند. ناباروری خود باعث پریشانی و آشفتگی عاطفی می شود. آیا استرس ناباروری می تواند وضعیت شما را بدتر کند؟

کارشناسان باروری نیز در مورد ارتباط استرس و باروری کنجکاو هستند. آیا زمانی که علت ناباروری نامشخص است یا زمانی که درمان ها به دلایل ناشناخته با شکست مواجه می شوند، استرس می تواند سرنخ گم شده باشد؟

پاسخ ها پیچیده است. ما هنوز به طور کامل متوجه نشده ایم که استرس چه تاثیری بر باروری دارد. صرفاً «آرام‌شدن» مشکلات باروری هیچ‌ کس را حل نمی‌کند، اما این بدان معنا نیست که استرس بی‌ضرر است. مقاله تاثیر ناباروری بر زندگی جنسی شما و نحوه برقراری ارتباط مجدد جنسی بخوانید.

انواع استرس

درک اینکه چرا مطالعه استرس مشکل است، مفید است. انواع مختلفی از استرس وجود دارد، و سوالات زیادی در رابطه با ارتباط هر نوع با باروری مطرح می شود.

1- استرس دوران کودکی: ممکن است در مورد نمره ACE (نمره اثرات نامطلوب دوران کودکی) شنیده باشید. این به استرسی اشاره دارد که لزوماً اکنون اتفاق نمی‌افتد، اما در طول سال‌های رشد اولیه شما رخ داده است. نمرات بالای ACE با چندین مشکل درازمدت سلامت مرتبط است. آیا این می تواند به باروری مرتبط باشد؟

2- استرس کوتاه مدت روزمره: اگر ماشین شما خراب شود و هفته ای باشد که تخمک گذاری می کنید، آیا این به شانس شما در آن ماه آسیب می رساند؟

3- استرس طولانی مدت یا مجموعه ای از رویدادهای استرس زا: ماشین شما خراب می شود، یک پروژه بزرگ در سر کار دارید، مادرتان در بیمارستان است، و شما تازه متوجه شده اید که نمی توانید قبض کارت اعتباری خود را پرداخت کنید. در این شرایط شما ممکن است استرس طولانی مدتی را تجربه کنید. آزمایش، تشخیص، درمان، چرخه‌های ناموفق و هزینه‌های پزشکی بالا همگی بخش‌هایی از ناباروری هستند که اغلب باعث استرس طولانی‌ مدت می‌شوند.

4- استرس “خوب” ناشی از سبک زندگی شما: اگر تحت استرس رشد کنید چه می شود؟ شاید شغل سختی دارید، ساعت های طولانی کار می کنید و اغلب در طول روز دچار درگیری می شوید. روزهای شما ممکن است شامل خواسته های شدید جسمی و روانی باشد. حتی اگر سبک زندگی خود را دوست داشته باشید. ، شما هنوز زندگی پر استرسی دارید.

5- رویدادهای بزرگ: طلاق، از دست دادن شغل، نقل مکان به شهر یا کشور دیگری و از دست دادن کسی که دوستش دارید، همگی می توانند استرس زیادی ایجاد کنند.

6- زندگی در شرایط استرس زا: کسانی که در فقر، فاقد شغل منظم، یا بدون دسترسی به غذاهای سالم و مراقبت های اولیه اولیه زندگی می کنند، تمام روز در یک محیط پر استرس زندگی می کنند.

وقتی مطالعات می پرسند که آیا استرس باعث ناباروری می شود یا اینکه استرس زمان باردار شدن را افزایش می دهد، مهم است که بدانیم در واقع چه نوع استرسی مورد بحث قرار گرفته است.

چه زمانی استرس مهم است؟

زمان مطالعه به اندازه تعیین نوع استرس اهمیت دارد. به عنوان مثال، یک مطالعه می تواند سطوح استرس را قبل از شروع چرخه، در وسط یک چرخه یا درست قبل از تخمک گذاری بررسی کند. می‌تواند استرس را در طول دو هفته انتظار (زمان بین تخمک‌گذاری و پریود) بررسی کند یا میانگین سطوح استرس را در یک دوره هفته ‌ها، ماه‌ها یا حتی سال‌ها بگیرد.

افرادی که تحت استرس هستند اغلب برای مقابله با آن به عادت های ناسالم روی می آورند. آنها ممکن است غذاهای ناسالم بیشتری بخورند، ممکن است خیلی کم یا زیاد بخوابند، یا ممکن است اصلا ورزش نکنند (یا بیش از حد ورزش کنند). برخی ممکن است به سیگار، الکل یا مواد مخدر روی بیاورند.

ارتباط بیولوژیکی استرس و ناباروری چیست ؟

توضیح بیولوژیکی وجود دارد که چرا استرس عاطفی ممکن است منجر به مشکلات باروری شود. همه چیز به محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (محور HPA) برمی گردد.

هر زمان که بدن شما استرس را درک می کند، غده هیپوتالاموس در مغز شما سیگنالی را به غده هیپوفیز می فرستد، این سیگنال نشان می دهد که شما تحت استرس هستید و به کمک نیاز دارید. هیپوفیز با ارسال سیگنال خود به غدد فوق کلیوی به این درخواست کمک واکنش نشان می دهد و به آنها می گوید که هورمون استرس کورتیزول را آزاد کنند.

در مقادیر سالم، کورتیزول خوب است. در میان بسیاری از موارد، این هورمون به تنظیم قند خون شما کمک می کند تا در شرایط اضطراری انرژی داشته باشید. مشکل زمانی است که بدن شما همیشه یا برای مدت طولانی مملو از کورتیزول است. این زمانی است که می تواند به سلامت شما آسیب برساند.

هیپوتالاموس و هیپوفیز فقط هورمون های استرس را تنظیم نمی کنند. آنها همچنین مسئول تنظیم سیگنال های هورمون تولید مثل هستند. هیپوتالاموس هورمون آزاد کننده گنادوتروپین یا GnRH ترشح می کند. GnRH به غده هیپوفیز سیگنال می دهد که هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون جسم زرد (LH) را آزاد کند. FSH و LH باعث تحریک رشد تخمک در تخمدان در زنان و رشد اسپرم در مردان می شود.

اگر محور HPA مشغول مقابله با استرس باشد، بنابراین در تئوری، این می تواند نحوه تنظیم هورمون های تولید مثل را تغییر دهد یا تغییر دهد. ما همچنین باید در نظر بگیریم که هورمون‌های استرس مانند کورتیزول چه تأثیری بر تخمک‌ها، سلول‌های اسپرم و جنین دارند.

برخی از مطالعات ارتباط احتمالی بین استرس و باروری را یافته اند. مطالعه ای که در بریتانیا انجام شد شامل 250 زن بود که سعی داشتند به طور طبیعی در یک دوره شش سیکل باردار شوند. در روز ششم هر چرخه، نمونه‌های بزاق برای آزمایش سطوح آلفا آمیلاز و کورتیزول، دو هورمون مرتبط با استرس، ارائه کردند.

در طول این دوره شش ماهه، آنها همچنین از مانیتور تخمک گذاری استفاده کردند تا به هر زن حاضر در مطالعه بهترین شانس برای باردار شدن را بدهند و زمان رابطه جنسی خود را برای بارورترین روزهای خود نظارت کنند.

این مطالعه نشان داد زنانی که غلظت آلفا آمیلاز بالاتری داشتند در مقایسه با زنانی که سطوح پایین‌تری از این هورمون استرس داشتند، زمان بیشتری برای باردار شدن نیاز داشتند. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که این مطالعه همچنین نشان داد زنانی که سطوح بالاتری از کورتیزول (هورمون استرس دیگر) دارند، سریع‌تر از آنهایی که سطوح پایین‌تری دارند، باردار می‌شوند. به عبارت دیگر، ارتباط نامشخص است.

مطالعه دیگری که در مراکز تحقیقاتی در میشیگان و تگزاس انجام شد همچنین می‌خواست بررسی کند که آیا هورمون‌های آلفا آمیلاز و کورتیزول موجود در بزاق ممکن است با زمان بارداری مرتبط باشند یا خیر. این مطالعه شامل 400 زن در تلاش برای باردار شدن بود.

محققان دریافتند زنانی که بالاترین سطح آلفا آمیلاز را داشتند، 29 درصد کاهش در باروری کلی خود داشتند که نسبت به زنانی که کمترین میزان آلفا آمیلاز را داشتند، زمان بیشتری برای باردار شدن داشتند. این مطالعه هیچ ارتباطی بین سطح کورتیزول و زمان بارداری پیدا نکرد.

استرس اجتماعی و اقتصادی نیز ممکن است بر باروری تأثیر منفی بگذارد. یک مطالعه نشان داد که زنانی که با عوامل استرس زای اجتماعی-اقتصادی مواجه هستند، ذخایر تخمدان ضعیف تری دارند. مطالعه جداگانه دیگری نشان داد که زنان با نمرات ACE بالاتر (آنها در دوران کودکی تجارب تروماتیک بیشتری داشتند) احتمال بیشتری داشت که ناباروری و دوره های قاعدگی نامنظم یا غایب را در بزرگسالی تجربه کنند.

استرس و باروری در مردان:

باروری مردان نیز ممکن است تحت تأثیر استرس باشد. یک متاآنالیز از 57 مطالعه مختلف که تقریباً 30000 مرد را شامل می‌شد، نشان داد که استرس روانی می‌تواند غلظت اسپرم، حرکت اسپرم و درصد اسپرم‌های طبیعی را کاهش دهد. با این حال، این مطالعه به این موضوع توجه نکرد که آیا این زمان بر زمان بارداری برای همسران زن آنها تأثیر می گذارد یا خیر.

مطالعه دیگری نشان داد که تجربه دو رویداد استرس زا در زندگی، خطر پایین آمدن نتایج تجزیه و تحلیل مایع منی مردان را از دستورالعمل های طبیعی تعیین شده توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) افزایش می دهد.

مطالعات دیگر نشان داده اند که وقتی مردان استرس روانی را تجربه می کنند، سطح تستوسترون کمتر است. 

7 عامل مرتبط با استرس که می تواند باردار شدن را سخت تر کند:

استرس می تواند افراد را به سمت رفتارهای ناسالم سوق دهد که ثابت شده است بر باروری تأثیر می گذارد. برای مثال، زمانی که استرس دارید، ممکن است:

– زیاد بخوابید یا خیلی کم بخوابید

– به سختی به عادات غذایی سالم پایبند باشید

– ورزش منظم خود را نادیده بگیرید یا به خودتان فشار بیاورید تا بیش از حد ورزش کنید

– نوشیدنی های الکلی زیاد بنوشید

– سیگار بکشید (یا اگر سیگار را ترک کرده اید، دوباره سیگار را شروع کنید)

– بیش از حد کافئین بنوشید، به خصوص اگر کم خواب هستید

– از دست دادن علاقه به رابطه جنسی

همه اینها عادت هایی هستند که می توانند بر توانایی شما برای باردار شدن تأثیر بگذارند، بنابراین ارزش بررسی هر یک از آنها را دارد.

1- خواب:

اگر برنامه کاری یا سبک زندگی شما منجر به شب‌های دیروقت با بیدار شدن زودهنگام شود، کمبود مداوم خواب می‌تواند بر بدن و باروری شما تأثیر بگذارد.

تحقیقات نشان داده است افرادی که به طور منظم کمتر از پنج ساعت می‌خوابند، بیشتر در معرض چاقی هستند، که می‌تواند خطر مشکلات بارداری و سقط جنین را افزایش دهد.

شیفت های كاری شب نیز ممکن است بر باروری شما تأثیر بگذارد. یک مطالعه در سال 2019 روی 22744 زن ارتباطی را کشف کرد که در آن افراد باردار (بین 8 تا 22 هفته) که حداقل دو شیفت شب در هفته کار کرده بودند، 32 درصد افزایش خطر سقط جنین را در هفته بعد از کار داشتند.

با این حال، این تحقیق عوامل دیگری را که می‌توانست بر باروری شرکت‌کنندگان تأثیر بگذارد در نظر نگرفت و رابطه علی را ثابت نکرد. هنوز مشخص نیست که شیفت های شب عامل یا علت سقط جنین بوده است.

مطالعه دیگری به این نتیجه رسید که کار در شیفت شب می تواند باعث قاعدگی نامنظم در برخی از زنان شود. قاعدگی نامنظم یک عامل خطر برای مشکلات باروری است.

برخی از راه‌های بهبود عادات خواب عبارتند از: 

1- یک روال قبل از خواب ایجاد کنید و به آن پایبند باشید.

2- اجتناب از کار یا چک کردن ایمیل درست قبل از خواب.

3- نوشیدن یک فنجان چای گیاهی درست قبل از خواب.

4- اجتناب از کافئین در اواخر بعد از ظهر و عصر.

5- اتاق خواب خود را بدون تلویزیون نگه دارید.

نمی توانید بخوابید زیرا چیزهای زیادی در ذهن دارید؟ سعی کنید قبل از خواب در یک ژورنال بنویسید یا حتی آنچه را که باید روز بعد انجام دهید را بنویسید.

2- رژیم غذایی:

وقتی افراد استرس دارند، تمایل دارند به روش‌های ناسالم غذا بخورند. ثابت شده است که استرس مداوم منجر به افزایش وزن می شود و افزایش وزن و چاقی به نوبه خود با مشکلات باروری مرتبط است. از طرف دیگر، برخی از افراد با رژیم گرفتن با استرس کنار می آیند یا متوجه می شوند که وقتی تحت فشار زیاد هستند اشتهای خود را از دست می دهند.

تحقیقات ارتباط بین چاقی و ناباروری در زنان را کشف کرده است. حتی کمی اضافه وزن ممکن است بر باروری تأثیر بگذارد. و این فقط زنان نیستند که باید مراقب ترازو باشند. چاقی همچنین می تواند بر باروری مردان تأثیر منفی بگذارد و منجر به کاهش تعداد اسپرم شود.

همانطور که اضافه وزن می تواند منجر به مشکلات باروری شود، وزن کم یا نخوردن به اندازه کافی نیز می تواند بر پتانسیل باروری شما تأثیر بگذارد. کمبود وزن به میزان قابل توجهی می تواند باعث آمنوره شود، و عدم وجود چرخه قاعدگی به معنای عدم تخمک گذاری است. بدون تخمک گذاری نمی توانید باردار شوید.

به طور کلی، کارشناسان تغذیه توصیه می‌کنند از رژیم‌های غذایی افراطی و برنامه‌های رژیمی که از حذف کل گروه‌های غذایی حمایت می‌کنند، اجتناب کنید. 

آگاهی از رژیم غذایی و تغذیه کلی برای هر کسی که قصد باردار شدن دارد توصیه می شود.

یک رژیم غذایی متعادل، کامل با غلات کامل، مقدار زیادی سبزیجات و میوه‌ها، چربی‌های سالم و پروتئین، چیزی است که بیشتر افراد باید به دنبال آن باشند.

3- ورزش:

انجام مقدار مناسب ورزش می تواند به کاهش استرس و داشتن بدنی سالم تر کمک کند. ورزش همچنین می تواند مدیریت وزن سالم و کاهش وزن را تسهیل كند.

4- کافئین:

زمانی که احساس خستگی و استرس می کنید، یک فنجان قهوه ممکن است به شروع روز شما کمک کند و یا اینکه بعد از ظهر شما را از بین ببرد. اما آیا کافئین بر باروری تأثیر می گذارد؟ یک مطالعه نشان داد که قهوه بیش از حد (و کافئین مرتبط با آن) می تواند تأثیر منفی داشته باشد، به خصوص اگر در حال حاضر با مشکلات باروری سروکار داشته باشید.

محققان زوج هایی را که در ابتدا تحت درمان IVF قرار گرفته بودند، اما سپس سعی کردند به طور طبیعی باردار شوند را بررسی کردند. نتیجه گیری شد که نوشیدن چهار فنجان قهوه یا بیشتر در روز شانس باردار شدن زوجین را تا 26 درصد کاهش می دهد.

یک مطالعه در سال 2016 همچنین ارتباط احتمالی بین سقط جنین و مصرف کافئین را نشان داد. مشاهده شد که افرادی که سعی در باردار شدن داشتند و شرکایشان که بیش از 200 میلی گرم نوشیدنی های کافئین دار در روز مصرف می کردند، بیشتر در معرض سقط جنین بودند.

علیرغم نتایج مطالعات متعدد، تحقیقات بیشتری وجود دارد که نتوانسته است ارتباطی بین کافئین و باروری پیدا کند. اگر می‌خواهید در مورد مصرف کافئین و سلامت باروری خود بیشتر بدانید، باید با پزشک خود صحبت کنید.

5- الکل:

استرس می تواند برخی را به مصرف الکل سوق دهد. احتمالاً از قبل می‌دانید که نوشیدن الکل و سیگار کشیدن «نباید» بزرگی هستند که در تلاش برای باردار شدن هستید. اما آیا فقط یک لیوان شراب هر از گاهی مشکل ساز است؟

یک مطالعه در سال 2014 به این نتیجه رسید که زنانی که باردار هستند و چهار یا بیشتر در هفته نوشیدنی مصرف می‌کنند در معرض خطر سقط جنین قرار دارند.

6- سیگار کشیدن:

اگر سیگار می‌کشید یا به دلیل استرس دوباره این عادت را شروع کرده‌اید، باید توجه داشته باشید که این رفتار می‌تواند تأثیر زیادی بر باروری در مردان و زنان داشته باشد. البته این علاوه بر تمام خطرات منفی سلامتی مرتبط با سیگار است.

در زنان، سیگار کشیدن با افزایش خطر انسداد لوله های رحمی، افزایش خطر سرطان دهانه رحم، آسیب به تخمک ها در تخمدان ها و افزایش خطر سقط جنین مرتبط است.

مشخص شده است که سیگار کشیدن مردان شانس موفقیت IVF را کاهش می دهد و احتمالاً خطر سقط جنین را افزایش می دهد. دود دست دوم نیز می تواند به باروری آسیب برساند.

7- رابطه ی جنسی:

برای زوج‌هایی که از فناوری‌های کمک باروری مانند IVF استفاده نمی‌کنند، رابطه جنسی بخش مهمی از بارداری است. همچنین می تواند یک کاهش دهنده استرس خوب باشد. با این حال، تلاش برای همگام شدن با مشغله‌های زندگی، می‌تواند یافتن زمان برای آن را دشوار کند، که از قضا می‌تواند برنامه ‌ریزی را استرس‌زا کند، به‌ویژه در هنگام تلاش برای باردار شدن. علاوه بر این، دوره های استرس می تواند میل جنسی شما را کاهش دهد، بنابراین ممكن است احساس كنید كه تمایلی به برقراری رابطه جنسی ندارید.

اگر شما یا شریک زندگیتان در شب خیلی خسته هستید، رابطه جنسی را به صبح منتقل کنید. اگر استرس نیز باعث ایجاد مشکلات در رابطه می شود، مشاوره ممکن است مفید باشد.

چگونه می توان با استرس ناباروری مقابله کرد؟

1- یاد بگیرید: خود را در مورد پاسخ های طبیعی به ناباروری آموزش دهید. با افراد دیگری که دچار ناباروری هستند صحبت کنید. شرایط پزشکی خود را درک کنید و در مورد گزینه های درمانی بپرسید.

2- ارتباط برقرار کنید: در مورد احساسات و نیازهای خود با شریک زندگی خود صحبت کنید و به شریک زندگی خود اجازه دهید تا احساس متفاوتی داشته باشد و با آن کنار بیاید. در مورد اختلافات خود صحبت کنید و از درگیری اجتناب کنید. به برقراری ارتباط با خانواده و دوستان خود ادامه دهید و از منزوی شدن خود اجتناب کنید. بدانید که می توانید بدون وارد شدن به جزئیات در مورد وضعیت خود صحبت کنید و به دیگران بگویید چگونه می توانند از شما حمایت کنند.

3- تکنیک‌های تمدد اعصاب را تمرین کنید: بدن انسان دو نوع واکنش دارد: جنگ یا گریز و آرامش. پاسخ جنگ یا گریز آن چیزی است که وقتی احساس خطر می کنید برای بدن شما اتفاق می افتد. این همان واکنشی است که در هنگام استرس روانی تجربه می کنید.

پاسخ آرامش زمانی است که بدن شما در استراحت عمیق است. تکنیک‌های تمدد اعصاب مانند آرام‌سازی پیشرونده عضلانی، تنفس عمیق، مدیتیشن و تصویرسازی می‌توانند به شما کمک کنند تا به حالت واکنش آرام‌سازی تبدیل شوید. این تکنیک‌ها می‌توانند به شما در مقابله با هر نوع استرس از جمله استرس مربوط به ناباروری کمک کنند.

4- مراقب سلامتی خود باشید: به طور منظم ورزش کنید، خواب کافی داشته باشید و زمانی را برای تفریح ​​در نظر بگیرید.

5- مقابله با استرس رابطه جنسی: استرس جنسی در بین زوج‌های نابارور بسیار رایج است، بیشتر به این دلیل که زوج‌ها احساس می‌کنند که این یک وظیفه یا یک وظیفه است تا یک فعالیت سرگرم‌کننده. راه‌های مختلفی برای مقابله با این موضوع وجود دارد، از جمله استراحت کردن از بچه‌داری، تمایز بین کار و رابطه جنسی سرگرم‌کننده و… .

آیا مدیریت استرس باعث بهبود ناباروری می شود؟

به طور خلاصه، ممکن است. تأثیر مدیریت استرس بر میزان موفقیت ناباروری به خوبی مورد مطالعه قرار نگرفته است. اکثر تحقیقات موجود نشان می دهد که یک اثر مثبت وجود دارد. نشان داده شده است که برنامه های ناباروری ذهن/بدن باعث بهبود میزان بارداری در زنان مبتلا به ناباروری می شود. یک مطالعه نشان داد که 55 درصد از زنان درگیر در برنامه ذهن/بدن توانستند باردار شوند در حالی که 20 درصد برای زنانی که در چنین برنامه ای نبودند. این برنامه ها تکنیک های آرام سازی، مدیریت استرس، آموزش مهارت های مقابله ای و حمایت گروهی را آموزش می دهند. برنامه ها از پنج تا 10 جلسه متغیر است و بیشتر آنها شامل شرکای مرد در برخی از جلسات می شود.

منابع:

mayoclinichealthsystem.org.

rockymountainfertility.com

verywellfamily.com

 

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *